Budite oprezni tijekom blagdana, za katastrofu je dovoljno malo nepažnje

Vijesti 30. stu 202314:52 > 01. pro 2023 06:38 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) upozorila je kako se s razdobljem adventa i sezone grijanja pojavljuje opasnost od izbijanja požara u stambenim objektima zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija te neodgovornog ponašanja kod odlaganja pepela.

U predstojećem adventskom razdoblju povećava se opasnost od izbijanja požara u zatvorenim stambenim prostorima zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija, od lampica do svijeća i prskalica.

Osobito je važno naglasiti kako suha božićna drvca i razne plastične dekoracije lako gore te se požar brzo može proširiti na okolni namještaj, stoji u priopćenju.

Vatrogasci upozoravaju da se upaljene svijeće ne ostavljaju bez nadzora te da se upaljači, svijeće i šibice drže izvan dohvata djece.

Naglašavaju da se ne koristi neispravna božićna rasvjeta i da se ne pale prskalice na božićnom drvcu.

Prekrivanje produžnih kabela tepisima i ostalim tkaninama treba se izbjegavati te produžni kabeli i ostali uređaji trebaju biti ispravni.

Ukoliko do požara i dođe, zatvorite vrata i prozore kako biste tako spriječili širenje dima i topline i nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, poručuje HVZ koja poziva na pridržavanje savjeta o odgovornom ponašanju kako bismo proveli nadolazeće blagdansko razdoblje u miru.

Što se tiče grijanja, vatrogasci upozoravaju kako bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara.

Žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja. Pepeo se treba odlagati na za to predviđeno mjesto ili u metalnu posudu te ga pogasiti vodom nakon odlaganja, poručuje HVZ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!