Čak dva mjeseca bez tople vode, HEP: “Shvaćamo građane koliko ih maltretiramo”

Tri tjedna bez tople vode, pa onda malo dođe, pa onda opet tri tjedna bez tople vode. Tako izgleda život u gradu Zagrebu onim kućanstvima koja imaju priključak na toplanu. Neki građani ovo ljeto bit će i više od dva mjeseca bez tople vode, neki već tri sezone zbog obnove vrelovoda. U HEP toplinarstvu odgovaraju da im je žao što maltretiraju ljude i tvrde da ne može bolje.

Zagrebački Vrbik već tjednima raskopan, a građani opet nemaju tople vode. Tako će biti i iduća tri tjedna. Izdržali bi, kažu građani hladan tuš, da vide gužvu na gradilištu i intenzivan rad.

Pred zgradom rupe koje nisu dovoljno osigurane, a da je građanima teško, najbolje zna patronažna sestra koja skrbi o najranjivijima.

“Evo baš idem kupati malu bebu i pokazati mami kako ćemo zgrijati vodu i u kadici okupati bebu. Griju s kuhalima za vodu, postoji mogućnost opeklina i vrlo se teško snalaze jer nema tople vode. Ne obilazim samo male bebe, obilazim i starije osobe, što je još veći problem”, izjavila je patronažna sestra Lucija Petrik.

Teško joj je i doći do ljudi zbog razrovane ceste i uništenih parkirnih mjesta, a radovi joj se čine da samo stoje.

“Vidite i sami da trenutno nema niti jednog radnika na gradilištu. Ja radim u jutarnjim satima, moje radno vrijeme je od sedam do tri. U devet izađem van, a tada nije tolika vrućina da radnici ne bi trebali aktivno raditi”, dodala je.

Radovi i na Cvjetnom naselju. I vrtić i škola i studentski dom dočekat će prve dane rujna s hladnom vodom.

Radovi i na drugoj strani grada, u Voltinom. I tamo građani bez tople vode.

Od 24. kolovoza do 14. rujna bez tople vode će biti i dio Rudeša, kao i cijela naselja Špansko, Malešnica i Gajnice, a to je gotovo sedam i pol tisuća kućanstava.

“Užas! Po ne znam koji put prekidaju po tri tjedna pa daju na tjedan dana pa opet na tri tjedna, umjesto da se možda pojačaju radovi…možda čak u noćnim satima kad nema toliko prometa”, izjavio je stanovnik Španskog.

U HEP Toplinarstvu odgovaraju kako ne mogu drukčije. Kažu, trude se i da još više ne ugroze funkcioniranje grada.

Možemo shvatiti potrošače jer zbilja ih do krajnjih granica maltretiramo s čestim obustavama, međutim konkretno se radi o magistrali za Špansko. Znači, glavni i jedini koridor kojim napajamo krajnja naselja u gradu Zagrebu, a ta magistrala siječe tri ključna cestovna koridora”, kaže Jurica Brnas iz HEP-a.

Moralo se paziti i da se taj dio grada prometno ne odsječe. Što se tiče intenziteta radova, i ovdje čujemo da je svugdje manjak građevinske operative.

Građani će svoje račune ipak morati plaćati, doduše nešto umanjene za naknadu energije koji nisu dobili. A do 15 rujna, kada službeno počinje i sezona grijanja, trebalo bi sve biti gotovo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.