Capak: Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od covid potvrda

Vijesti 07. velj 202213:52 > 15:24 0 komentara
N1

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, izjavio je da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove te da se za to zalaže 18 država članica. Dodao je da covid potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron-varijanta virusa. Od početka godine imamo 40.000 reinfekcija, kazao je Capak i dodao da se raspravlja o tome da se i o odustane od covid potvrda u nekom dijelu.   

Također je najavio da bi Europska komisija (EK) uskoro mogla priznati brze antigenske testove (BAT) kao dokaz preboljenja covida.

Na uzastopno inzistiranje Hrvatske da se i BAT prizna kao dokaz preboljenja, u tijelima EK-a provedene su ankete koje su pokazale da taj prijedlog podržava 18 zemalja članica, rekao je Capak novinarima.

VEZANE VIJESTI

Poručio je da će HZJZ i Nacionalni stožer na vrijeme obavijestiti javnost kada odluče krenuti u odustajanje od nekog dijela covid potvrda, no potvrde se sigurno neće ukinuti u potpunosti, jer dok ih koristi Europa koristit ćemo ih i mi.

Još se neće ukidati covid potvrde za prelazak granica jer je njihova svrha lakše prelaženje granica, ali to je predmet rasprave, dodao je.

Komentirajući trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, kazao je da posljednja dva tjedna bilježimo dosta velik pad novozaraženih, čak i do 30 posto, no to se još ne vidi na hospitaliziranima i umrlima.

Brojevi hospitaliziranih i umrlih uvijek malo kasne za brojem zaraženih, pa Capak očekuje da će i oni uskoro početi padati. Nadamo se da je to završetak petog vala i da potom neće biti mutacija i sljedećih valova, rekao je.

S obzirom da u bolnici najčešće završe osobe koje nisu cijepljene i starije koje imaju komorbiditete, ponovno je pozvao sve na cijepljenje, kao i na cijepljenje booster dozom koja pruža značajnu zaštitu od težih oblika bolesti.

Ako se neko cijepio boosterom pa ipak prebolio covid, jasno je da njemu ne treba dodatni booster, poručio je Capak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!