Pavić Šimetin: Ne preporučujemo Aspirin ili Andol nakon cijepljenja AstraZenecom

Vijesti 14. tra 202120:48 > 21:471 komentar
ivana pavić šimetin
Izvor: Foto: N1

Tek što su doze cjepiva Johnson & Johnson stigle u Hrvatsku, stavljene su na čekanje. Situaciju s tim cjepivom u Dnevniku Nove TV komentirala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na pitanje do kada će doze cjepiva stajati u kutijama Pavić Šimetin je kazala da se čeka mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA), koje se očekuje za nekoliko dana.

Objasnila je zašto se, dok se čekala odluka EMA-e o AstraZeneci, nastavilo s cijepljenjem, a sada se cjepivo ne koristi. ”Od tvrtke Johnson & Johnson je krenula molba za karantenom dok se ne razmotri stajalište EMA-e, no u međuvremenu je i ta odluka tvrtke promijenjena, tako da bismo mi zapravo i mogli drugačije odlučiti. Ali mislim da ćemo čekati da vidimo kako će EMA reagirati”, poručila je.

Pavić Šimetin ističe da, kada je riječ o cjepivu AstraZenece, u Hrvatskoj nisu zabilježeni slučajevi krvnih ugrušaka.

Neki liječnici pacijentima preporučuju da pri pojavi nuspojava nakon cijepljenja koriste Andol ili Aspirin. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a kaže da oni to ne preporučuju. ”Nijedna relevantna međunarodna institucija nije dala takvu preporuku”, rekla je.

Komentirala je i britanski soj i pojasnila pojavljuju li se kod njega drugačiji simptomi u odnosu na standardni soj. ”Kod njega se simptomi pojavljuju ranije nego kod standardnog, već negdje dva do tri dana od kontakta. To je u tom smislu najveća razlika”, rekla je Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar