Čedo Prodanović: Svi kandidati osim Dobronića su trkači olovnih nogu

Vijesti 07. ruj 202111:53 > 14:042 komentara
Izvor: N1

Odvjetnik Čedo Prodanović bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je situaciju s izborom predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda, a rekao je i što mislio o Milanovićevom kandidatu - sucu Radovanu Dobroniću.

Komentirao je proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.

“Sve je počelo s izmjenom Zakona o sudovima kojom je jednom odredbom predsjednik pod navodnicima razvlašten. To je proglašeno ustavnim. Predsjednik, sada poštujući tu proceduru, a ustvari izvrgavajući ju besmislu je već ustvari rekao što će biti na koncu te procedure. Svi sudionici sudjeluju u jednoj bespotrebnoj, da ne kažem farsi. Što dovodi do toga da pristaju neku vrstu egzibicionizma. Osim toga nema nikakvog drugog rezultata, kad se zna da na Sabor ne može doći nitko drugi osim osobe koje predloži predsjednik”, kaže Prodanović.

Za ostale kandidate koji su se prijavili na natječaj za izbor predsjednika Vrhovnog suda, Prodanović kaže da su oni trkači olovnih nogu.

“Oni nemaju što tamo raditi kad znaju da neće biti izabrani. To im je neuvijeno predsjednik već najavio”, rekao je.

“Milanović bira kandidate izvan struktura”

Smatra da je stanje u pravosuđu loše.

“Stanje nije dobro i predsjednik Milanović bira kandidate izvan struktura koji generiraju tu situaciju i po čijem bi stavu došlo do samoreprodukcije loše stanje. Nema analize lošeg stanja, sve je u iskrivljenoj lošoj percepiji po tim sucima. Negativna percepcija nije došla sama po sebi, po Duhu Svetom. Ovaj čas se sučeljavaju dvije percepcije. Milanović nije uspio s profesoricom Đurđević, koja je odličan kandidat”, kaže.

VEZANE VIJESTI

Upitan bi li Radovan Dobronić bio dobar predsjednik Vrhovnog suda, Prodanović kaže da to objektivno ne može reći.

“Ove zamjerke koje mu se stavljaju na teret su diskvalificirajuće, kako oni znaju da on nema organizacijske sposobnosti? Program se može napisati fantastično, ali to može i netko drugi napisati”, tvrdi.

“Mrčela je dio strukture koja ne želi promjene”

Sudac Mrčela je, kaže Prodanović, izvrstan sudac, ali to ne znači da bi on bio bolji predsjednik od Dobronića.

“On je dio strukture koja ne želi promjene. Zašto ne želi? Ne znam”, ističe.

“Predsjednik Milanović sigurno neće popustiti, ne zato što je tvrdoglav nego on inzistira na svom principu određenom i viđenju situacije koja se dijelom poklapa s mojim”, dodaje.

Sudac Dobronić najpoznatiji je po slučaju švicarskog franka, ali Prodanović kaže da se profesionalni život ne može svesti na jedan slučaj.

“Taj slučaj je eminentan i u konačnici ga je riješio Ustavni sud. Očito čovjek zna posao. To što on radi trgovačko, a ne kazneno nema nikakve veze”, kazao je.

Što se tiče prigovora da Dobronić ne ispunjava normu, Prodanović je rekao da može navesti barem 50 posto sudaca koji ili ne zadovoljavaju normu ili je umjetno u statistici povećavaju.

“Đurđević nažalost nije imala šanse”

“Ispunjavaš li normu ili ne, ne može biti presudni kriterij možeš li biti predsjednik Vrhovnog suda, ako sve ostalo štima. Ja znam sigurno par sudaca koji nisu ništa s normama bolji.”, rekao je Prodanović.

Na pitanje je li jedini razlog zašto Zlata Đurđević nije izabrana činjenica što se nije prijavila na javni poziv, odgovara:

“Formalno da, suštinski ne. To je bio odnos konstelacija politički. Ona nije imala šanse, nažalost”, kaže.

Ugledni odvjetnik kaže da nije točno da predsjednik Vrhovnog suda ne može ništa i ne može puno.

“Stvar je negdje u sredini. Predsjednik suda je prije svega jedna simbolička figura. On je vrhovna osoba pravosuđa u Hrvatskoj. Nije nebitno tko to kao osoba predstavlja. Jednom proaktivnom djelatnošću, inzistiranjem na disciplini, na kontroli rada nižih sudova… Ima niz stvari. Ne spavanjem, ne lobiranjem, ne klijentelizmom. Može se aktivnom ulogom apsolutno poboljšati ovo stanje”, rekao je Prodanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar