Cijene lete u nebo: Čega se sve građani odriču?

Vijesti 09. ožu 202219:27 4 komentara
N1

Troškovi života rastu uslijed svega - inflacije, rata u Ukrajini... Kako ćemo živjeti uz skupi plin i struju, a što će lančano dovesti do višestrukog povećanja cijena svih roba i usluga?

Struja, voda, plin – računi za režije sve su veći.

“Spletom okolnosti sam slikao račune i shvatio da sam platio 600 kuna više… S 2400 na preko 3000 kuna, a potrošnja je bila gotovo ista. Pa to je katastrofalno”, požalio se Klaudio.

VEZANE VIJESTI

U trgovinama, već pogledom na police, jasno je – poskupjela je i hrana.

“Poskupjelo je sve i sve još poskupljuje, a mi tu ne možemo ništa”, kaže Nadica,

“Na hrani baš ne možemo uštedjeti, kod nas u Istri kažu: prazna vreća ne može stajati. To stvarno moramo”, rekao je Klaudio.

No kad mirovine i plaće ostaju gotovo iste, a troškovi života rastu, mnogi smišljaju način gdje i kako bar malo uštedjeti.

“Ja sam uštedio tako da više ne pušim kutiju cigareta dnevno, nego pola pa odem kupiti svaka dva tri dana, žena ne ide kod frizera više tri puta mjesečno, nego jednom…”, pobrojao je uštede Klaudio.

A Nadica kaže da se može uštedjeti na vodi: “Ako imate onu mašinu, to je puno bolje, tu se štedi”.

Nekima potreba, ali nekima luksuz – nedavne gužve na benzinskim postajama posljedica su poskupljenja goriva. Zato već sada građani smanjuju vožnje ili biraju druga prijevozna sredstva.

Zbog rasta cijena, a i zabrana izvoza kao posljedice ratovanja u Ukrajini stiže globalna prehrambena kriza. Ministrica poljoprivrede umiruje – Hrvatska ima dovoljno zaliha koje će se po potrebi i povećavati.

“Procijenili smo da je neophodna nabava kukuruza, pšenice, mesa, ulja i mlijeka. Mi imamo dovoljne zaliha za dva mjeseca, a danas smo odlučili nadograditi ih”, rekla je Marija Vučković.

Sljedeći korak je i aktivacija izvanrednih mjera i dodatna pomoć domaćim proizvođačima koji bi u narednom periodu mobli biti važniji i potrebniji nego ikad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare