Cijepljenje i označavanje besplatno za sve životinje iz Ukrajine

Vijesti 20. ožu 202211:17
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede i Hrvatska veterinarska komora objavile su da će cijepljenje i označavanje životinja koje dolaze sa svojim skrbnicima iz Ukrajine biti besplatno, izvjestili su u nedjelju Prijatelji životinja.

Te ustanove, napominje udruga, objavile su detaljne upute te popis veterinarskih organizacija i praksi koje će bez naplate provoditi mjere cijepljenja protiv bjesnoće, dehelmintizacije i označavanja.

Obaveza ispunjavanja obrasca za sve životinje koje su došle iz Ukrajine ujedno je i uvjet za dobivanje tih usluga.

U objavi se naglašava da će nakon zaprimanja ispunjenog obrasca Veterinarska inspekcija obići pristigle životinje te se mole njihovi skrbnici da do tada ograniče kontakte s drugim životinjama.

Naglašavaju da se izdana naredba odnosi isključivo na životinje koje dolaze sa svojim skrbnicima, a dovođenje napuštenih životinja iz Ukrajine je protuzakonito.

Iz udruge stoga pozivaju sve da na njihovoj stranici provjere druge načine pomoći, poput prikupljanja donacija u robi i novcu, volontiranja i pomoći na terenu.

Također mole sve koji mogu da ispune prijavnicu za prihvat ljudi sa životinjama koje dolaze iz Ukrajine jer se njihov broj stalno povećava.

Na svojoj stranici Prijatelji životinja objavili su upute Ministarstva poljoprivrede te obrazac i na ukrajinskom jeziku.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.