CIOS nakon novog odrona na Jakuševcu: “Sve radimo prema planovima Holdinga”

Vijesti 04. pro 202315:11 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Novi odron otpada na zagrebačkom odlagalištu Jakuševec, drugi u manje od mjesec dana, dogodio se u ponedjeljak oko 6 i 40 sati. Pritom su trojica radnika ozlijeđena, od kojih jedan ima teške ozljede zbog čega je završio na hitnoj operaciji. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je da je dovoz smeća na Jakuševec suspendiran, mjerenja ne pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti te je zatražio hitan sastanak s Vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište.

Naveo je i da su razgovarali s Državnim inspektoratom i još uvijek nemaju nikakvih nalaza da je bilo nekakvih nepravilnosti što se tiče upravljanja odlagališta i što se tiče odlaganja na Jakuševcu. Još su neki izvidi u tijeku, čekaju se još neke analize, tako da će znati više kad te analize završe, tada će Državni inspektorat izaći s novim nalazima.

Iz CIOS grupe Petra Pripuza, odnosno njihove članice, tvrtke Eko-flor plus komentirali su današnja događanja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Potaknuti aktualnim događanjima na Odlagalištu otpada Jakuševec, izražavajući ponajprije žaljenje zbog ozljeđivanja radnika Zagrebačkog holdinga, kao jedan od članova zajednice ponuditelja kroz društvo grupacije EKO-FLOR PLUS d.o.o., a koje temeljem provedenog postupka javne nabave (zaključenog u listopadu 2022. godine) za „građenje, održavanje i upravljanje PODSUSTAVIMA odlagališta otpada Jakuševec“ izvršava na toj lokaciji dio ugovornih poslova, odbacujemo paušalnu odgovornost koja nam se, kroz pojedine objave, insinuira.

S ciljem točnog i istinitog informiranja u obvezi smo izvijestiti javnost kako se EKO-FLOR PLUS d.o.o., kao i ostali članovi zajednice ponuditelja, pridržavaju ugovora, uputa i odredbi propisanih tehničkim uvjetima i projektnom dokumentacijom, sve u skladu s navedenim dokumentima i pravilima struke.

U skladu s time, članovi zajednice ponuditelja ugovorene radove obavljaju samo prema planu izvođenja radova te projektnoj dokumentaciji Zagrebačkog holdinga. Sve faze izvođenja radova nadzirane su na čak tri razine: kroz projektantski nadzor, stručni nadzor nadzornog inženjera te nadzor naručitelja kroz posebnu organizacijsku jedinicu Zagrebačkog holdinga nadležnu za praćenje provedbe i realizacije svih ugovora koji se odnose na podsustave odlagališta. U „tijelo odlagališta“ ugrađuje se isključivo otpad kojega Zagrebački holding (kao naručitelj) doprema i za koji utvrdi da se, sukladno projektnoj dokumentaciji i dozvolama koje Zagrebački holding posjeduje, može ugraditi, a što je Zagrebački holding, kao naručitelj, propisao i dokumentacijom za nadmetanje u kojoj se izričito navodi da „Investitor provodi nadzor prihvata otpada i odgovoran je za sadržaj otpada koji je istovaren na odlagalište.“.

Uloge i odgovornosti naručitelja, nadzornih tijela naručitelja te izvršitelja radova utvrđene su javno dostupnom natječajnom i ugovornom dokumentacijom na koju, prije izjava i objava kojima se prejudicira bilo čija odgovornost, svakako upućujemo (putem Elektroničkog oglasnika javne nabave RH – EOJN.HR, oznaka: 2022/S 0F2-0029420 od 25.7.2022.).

Svakako, podržavamo sva nastojanja gradonačelnika i Gradske uprave kojima se namjeravaju utvrditi stvarni razlozi koji su do odrona doveli, kao i eventualne odgovornosti naručitelja, izvođača, projektanta i nadzora.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!