Cormann: Hrvatska snažno provodi napore kako bi pristupila OECD-u

Ekonomija 21. ruj 202317:36 0 komentara
Slavko Midzor/Pixsell

Premijer Andrej Plenković sastao se s glavnim tajnikom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom. Rekao je kako je danas za Hrvatsku i za njen proces pristupanja u OECD jedan referentan dan, prenosi HRT.

“Gospodin Mathias Cormann će predstaviti ekonomski pregled situacije u Hrvatskoj. Vrlo važan pregled, objektivan, nepristran, a isto tako realističan s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, ostvarene reforme u dosadašnjem razdoblju i na sugestije s određenim preporukama koji su to pravci daljnje reforme koji bi bili korisni za RH, hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo, a sve u svijetlu našeg procesa pristupanja OECD-u”, istaknuo je premijer.

Podsjetio je da je OECD organizacija koja okuplja 38 najrazvijenijih država svijeta.

“Mi smo prije nekoliko godina u formi pisma izrazili interes za članstvo i u međuvremenu smo se priključili u skupinu šest zemalja, tri europske i tri latinoameričke. Današnji položaj Hrvatske je vrlo solidan i ovaj ekonomski pregled pomoći će nam da ubrzamo reforme i usvojimo standarde koje OECD preporučuje svojim članicama. RH bi sa članstvom u OECD -u ostvarila sve svoje strateške i vanjskopolitičke ciljeve. Tada bi napravili sve što je naša ambicija i što je dobro i korisno za naše građane”, istaknuo je Plenković.

Glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann rekao je kako već godinama surađuju s Hrvatskom koja je pokazala veliku predanost reformama, te održiv i snažan razvoj, rast i stalno poboljšanje životnog standarda.

“Hrvatska je u dobroj fazi, hrvatsko gospodarstvo je napredovalo. Hrvatska je entuzijastična i snažno provodi napore kako bi pristupila OECD-u i predana je razvoju, rastu i stvaranju mogućnosti za hrvatske građane da napreduju”, rekao je Cormann.

Dodao je da će članice OECD-a imati koristi od kvalitetne suradnju s Hrvatskom jer je ona “izvor inspiracije, ne samo za nas već i za zemlje zapadnog Balkana”.

“Hrvatska dijeli svoja iskustva i svoje aktivnosti vezane uz suradnju s OECD-om, doprinosi raznim inicijativama – npr. zelene tranzicije. Veselimo se razvoju ovog programa i tijesnoj suradnji i procesu pristupanja OECD-u, što će omogućiti dodatan rast i razvoj na korist svih građana u RH”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ