Ćorušić prozvao necijepljene: “E sad mi vi recite tu tko je diskriminiran”

Vijesti 29. lis 202109:00 > 09:06 2 komentara
N1

Davor Vagić, koordinator stacionara Arena i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija da je zdravstveni sustav stabilan, ali da zbog mogućeg daljnjeg povećanja brojeva vezano za pandemiju COVID-a apsolutno trebamo biti oprezni, dok je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao da imaju ogroman pritisak pacijenata te da su zbog epidemiološki nepovoljne situacije proširili COVID-odjel, a najavio je i mogućnost reduciranja elektivnih programa.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut u emisiji je najavio pojačani nadzor epidemioloških mjera. Rekao je kako im je cilj uvijek bio savjetovanje, a ne represija, ali da će sada više kažnjavati, a manje savjetovati.

“Svi moramo dati svoj obol da bismo pandemiju, epidemiju u RH smanjili i doveli u jednu situaciju u kojoj možemo opstati i da ne bude preveliki broj zaraženih, a, naravno, onda nakon toga i bolesnih ili onih s najtežim posljedicama, nažalost, i u umrlih”, rekao je Trut.

Uoči blagdana Svih svetih Trut je pozvao građane da ne putuju ako nemaju prevelike potrebe za to.

Dodao je da će iz Ravnateljstva Civilne zaštite ići uputa prema svim stožerima u državi da vode brigu da na grobljima ne bude preveliki broj ljudi, iako se radi o otvorenom prostoru.

Davor Vagić, koordinator stacionara Arena i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, rekao je da je cijepljenje jedini izlaz iz ove pandemije. Uspoređujući sadašnju situaciju s lanjskom, istaknuo je da je više od 50 posto naših građana cijepljeno te da to daje nadu.

“Ono što nam ne daje nadu je neodgovorno ponašanje jednog velikog dijela naših građana u smislu nepridržavanja ovih epidemioloških mjera”, rekao je Vagić.

Rekao je da se zbog pritiska na bolnički sustav razgovara o aktivaciji stacionara u zagrebačkoj Areni, što bi se moglo dogoditi za sedam do deset dana od odluke i mobilizacije.

“Imamo popis opreme koji je bio prošli put i očekujemo da će ta oprema biti nabavljena bez problema”, rekao je Vagić.

“Uvjeravam vas da zdravstveni sustav jest stabilan, ali isto tako da trebamo razmišljati o scenarijima koji bi se mogli dogoditi u slučaju daljnjeg povećanja ovih brojeva, što je definitivno moguće, tako da trebamo apsolutno biti oprezni”, poručio je.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je da su zbog epidemiološki nepovoljne situacije COVID-odjel proširili na 95 postelja.

“Danas otvaramo novi odjel sa 16 postelja i vjerojatno za blagdan Svih svetih još jedan sa 16 postelja jer imamo ogroman pritisak pacijenata”, dodao je.

Ćorušić je naveo i da mu je Bruno Baršić iz KB-a Dubrava rekao da je kod njih situacija vrlo slična, da su vrlo blizu kompletne popunjenosti, “što zaista izaziva strah što će biti idućih dana ako se ovakav trend i ovakva incidencija novozaraženih nastavi”.

“Svi se nadamo da će biti bolje, da nećemo više imati više od 4.000, ali mi to ne možemo predvidjeti niti to itko može garantirati. Vjerujem, ono što u budućnosti slijedi ako trend incidencije nastavi rasti, da ćemo morati reducirati elektivne programe, što se svakako neće svidjeti našim pacijentima koji čekaju svoj red na operaciju, koji su se procijepili zbog toga, koji su obavili sve pretrage prije operativnih zahvata, ali sad će njegov krevet na kojem bi on trebao biti smješten biti zauzet s nekim tko možda nije bio odgovoran kao on, koji se nije cijepio, koji nije vodio računa, nije poštivao mjere… E sad mi vi tu recite tko je diskriminiran”, rekao je Ćorušić, prenosi HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare