Crveni križ dosad evidentirao 4.537 raseljenih osoba iz Ukrajine

Vijesti 17. ožu 202215:59 0 komentara
N1 / F.Z.

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa (HCK) dosad je evidentirala 4537 raseljenih osoba iz Ukrajine, a riječ je o ljudima koji su se došli prijaviti društvu Crvenoga križa u mjestu gdje su smješteni u prihvatnim i kolektivnim smještajima ili privatnim stanovima i kućama.

Prijavljeni mogu dobiti humanitarnu pomoć i psihosocijalnu podršku, a trenutno su takav oblik pomoći zatražile 2.672 osobe na području 75 gradskih društava Crvenoga križa, dok je dio raseljenih osoba istaknuo da trenutno nema nikakvih potreba, ističe HCK u priopćenju.

VEZANA VIJEST

Osim evidencije, Služba HCK-a osobama iz Ukrajine pomaže u spajanju razdvojenih članova obitelji i ostvarivanju kontakta s obitelji.

Raseljenim osobama osigurana je uobičajena humanitarna pomoć koja se dijeli ljudima u kriznim situacijama, a obuhvaća prehrambene, higijenske i dječje pakete koji se korisnicima dijele svaka dva tjedna.

Osobama se svakodnevno pruža i psihosocijalna podrška, a budući da su posljednjih dana pitanja raseljenih osoba usmjerena prema procesu integracije, timovi za psihosocijalnu podršku s raseljenim osobama iz Ukrajine pokušavaju pronaći relevantne informacije i upute koje će im omogućiti brži i lakši proces integracije u hrvatsko društvo.

Odaziv na prikupljanje sredstava zadovoljavajući, ali zbrinjavanje će dugo trajati

Humanitarne aktivnosti HCK-a obuhvaćaju pomoć raseljenim osobama u Ukrajini i okolnim zemljama tako da je rano jutros poslana humanitarna pomoć u logistički centar u mjestu Cernivci, a sastoji se od setova prve pomoći, vreća za spavanje, zimskih jakni i deka.

HCK je putem žiro računa dosad prikupio 1.339.340,57 kuna, a putem donatorskog telefona 80.656,25 kuna. Apel za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine i dalje je otvoren za sve građane i tvrtke, a dalje se prikupljaju i materijalne donacije.

Prikupljena sredstva namijenjena su prvenstveno za pomoć izbjeglicama koje se nalaze na području Hrvatske i koriste se za nabavu proizvoda koji najčešće nisu obuhvaćeni uobičajenim paketima humanitarne pomoći, poput posebnih prehrambenih artikala za ljude s različitim oboljenjima, odjeće i obuće, posteljine te drugih potrebnih artikala.

Ovisno o razvoju situacije, prikupljena sredstva mogu se koristiti i za pomoć raseljenim osobama u samoj Ukrajini ili okolnim zemljama.

Odaziv građana i tvrtki je zadovoljavajući, ali broj izbjeglica raste i očekuje se dugotrajna operacija zbrinjavanja ljudi pa je podrška i dalje potrebna, ističe HCK.

Objavili su i detaljne upute kako možete pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, a sve o tome pronađite OVDJE.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!