Crveni križ: Za izbjegle iz Ukrajine skupljeno 1.8 mil kn, 3279 ih prima pomoć

Vijesti 28. ožu 202214:58 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatski Crveni križ (HCK) priopćio je u ponedjeljak da je za izbjeglice iz Ukrajine smještene u Hrvatskoj dosad prikupio više od 1,8 milijuna kuna za nabavu proizvoda izvan uobičajene humanitarne pomoći poput medicinske prehrane, posteljine, obuće i sl., a koju trenutno prima njih 3279.

Putem žiro računa prikupljeno je više od 1,7 milijuna kuna, gotovo 95 tisuća kuna putem donatorskog telefona, a taj novac prvenstveno se troši za pomoć izbjeglicama u nabavi proizvoda koji nisu dio uobičajene humanitarne pomoći.

Apel za pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine i dalje je otvoren te svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun:

IBAN: HR0923600001503056530

Poziv na broj odobrenja : 705
Banka: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10
Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb
Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX

Donirati se može i putem aplikacija za mobilno bankarstvo koristeći 2D barkod, kao i putem donatorskog telefona 060 9011.

Iz HCK ističu kako i dalje prikupljaju i materijalnu pomoć, a svi oni koji žele donirati, popis proizvoda mogu pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr. Donacije se mogu odnijeti u najbliže društvo Crvenoga križa.

Navode i da se njihovoj službi traženja, na aktivnostima u obnavljanju obiteljskih veza, dosad prijavilo 6187 osoba iz Ukrajine, riječ je uglavnom o ženama i djeci smještenima u prihvatnim, kolektivnim i privatnim pojedinačnim smještajima diljem Hrvatske, a među njima je i 1539 djece do tri godine starosti.

Pomoć Crvenoga križa u obliku prehrambenih, higijenskih i dječjih paketa trenutno u Hrvatskoj prima 3279 osoba, odnosno sve one raseljene osobe koji su navele da im je potrebna pomoć.

Uz humanitarnu pomoć, Crveni križ im osigurava i psihosocijalnu podršku, kao i pomoć pri integraciji i to kod upisa u školu, ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, u učenju hrvatskog jezika i slično.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!