“Da sam glavna državna odvjetnica pokazala bih Plenkoviću što znači game over”

Vijesti 26. sij 202210:08 > 16:24 5 komentara
N1

Dalija Orešković, saborska zastupnica Centra i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u Novom danu govorila je o korupciji i položaju zviždača u Hrvatskoj.

Prokomentirala je izmjene Zakona o zviždačima: “Imali smo prvu verziju zakona od 2019., sada se donosi novi koji ima neka kozmetička poboljšanja. Bilo bi iluzorno vjerovati da će se nešto suštinski promijeniti usvajanjem ovog teksta. Najbolja zaštita zviždača je učinkovito i funkcionalno pravosuđe i brz i efikasan rad nadležnih tijela… Zviždačima treba da tijela brzo, učinkovito i objektivno utvrde meritum na koji se prijava odnosi”, istaknula je.

Izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da je priča o šefu njegova ureda Frki-Petešiću gotova i da je riječ o harangi tumači kao pritisak na rad DORH-a, a djelomično i Povjerenstva.

VEZANE VIJESTI

“Ovog trena se Povjerenstva previše i ne boji jer se ono može držati rečenice iz zakona – da je uvjet za dobivanje državne nekretnine da državnik nema u vlasništvu ili najmu stan”, kaže bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

Navodi da se radi o zloubotrebama ovlasti i položaja. “Ovdje se radi o prijavi fiktivnog prebivališta. Treba utvrditi datume kada su kćeri otišle studirati u inozemstvo i ne čine isto kućanstvo. Treba utvrditi i je li bilo drugih dužnosnika koji su na temelju te uredbe stekli državne nekretnine”, govori Dalija Orešković.

Dotaknula se i posljednjeg izvještaja Transparency Internationala o indeksu korupcije u Hrvatskoj, prema kojem smo zasjeli na 63 mjesto od 180 zemalja, dok su unutar EU-a od nas gore samo tri zemlje.

“Državne nekretnine daju se stranačkim uzdanicima”

“Za nas je to velika sramota. Od 2013. do 2015. bili smo na dobrom putu, a od dolaska HDZ-a na vlast sustav se počeo urušavati. Od slučaja Fimi Medije nismo imali svjedočenje kao ono Maje Đerek. Otkrila je slučaj sistemske korupcije koje se odvija kroz mešetarenje i raspodjelu državnih nekretnina stranačkim uzdanicima. Izjava ministra Horvata čini mi se nevjerodostojna, a najbolje ga demantira predsjednik Sabora. DORH-u treba postaviti pitanje, ako je Đerek podnosila kaznene prijave, kada su one podnesene i što je državno odvjetništvo poduzelo.

Gordan Jandroković potvrdio da je reagirao u slučaju korisnika državne nekretnine.

“To su mafijaške metode i nije prihvatljivo”, istaknula je saborska zastupnica.

“Povjerenstvo za sukob interesa potpuno eutanizirano”

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potpuno je eutanizirano i pretvoreno u administratora imovinskih kartica, govori dalje Orešković.

“Takvo tijelo je postalo opasnost za politički sustav i srušeno je na političkoj razini”, dodala je.

Rekla je da nemamo dovoljno neovisne i jake institucije: “Da sam glavna državna odvjetnica u roku keks bih pokazala predsjedniku Vlade što znači game over i tko je taj koji kaže da je game over. Mislim da bi to značilo kraj Vlade Plenkovića, a i kraj vladavine HDZ-a koji je i optužen za korupciju.”

Da ljudi koji u tim sustavima rade i žele biti neovisni, bili bi, istaknula je. “Te institucije se mogu jačati, za to je potrebna politička volja i nije realno očekivati da će HDZ takvu volju imati”, govori saborska zastupnica Centra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare