Dačić glavna zvijezda Pupovčevog prijema: Je li želja za pomirenjem iskrena?

N1 INFO 06. sij 202321:56 > 21:58
Sanjin Strukic/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće održalo je tradicionalni božićni domjenak na kojem su prvi put sudjelovali i ministri iz jedne srbijanske vlade - Ivica Dačić i Tomislav Žigmanov. Iako ne treba imati iluzije da će se izrazito loši odnosi Zagreba i Beograda brzo popraviti, s domjenka su i Dačić i premijer Plenković poslali snažne poruke.

Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić u misiji odleđivanja odnosa s Hrvatskom, prema nalogu predsjednika Srbije, bio je glavna zvijezda Božićnog prijema Srpskog narodnog vijeća. Domaćin Milorad Pupovac vidi srpsku manjinu u Hrvatskoj i hrvatsku u Srbiji u ulozi “zlatnog mosta” u približavanju dviju vlada.

“Naročito je važno da se utiša svaki govor mržnje i svako vrijeđanje stradanja jednih od drugih. Svaki ‘Za dom spremni’, svako slavljenje ratnih zločinaca kao ratnih heroja, svako skandiranje ‘Ubij Srbina’ na hrvatskom i svako ‘Ubij Hrvata da Šiptar nema brata’ na srpskom stadionu”, rekao je Pupovac.

Dačić je u svom govoru podsjetio da je melodiju za hrvatsku himnu napisao Srbin Josip Runjanin.

“A zašto je to bilo moguće? Zato što smo tada mi imali druge neprijatelje prije dva vijeka. Kasnije smo jedni drugima postali najveći neprijatelji, a rezultati popisa nam govore da možda uskoro nećemo ni biti potrebni jedni drugima kao neprijatelji, odnosno da ćemo uništiti sami sebe tim što biološki nestajemo, i Srbi i Hrvati”, rekao je Dačić.

Pa iako nas sve manje ima tu, iako ne mislimo o svemu isto, moramo razgovarati i dogovarati se – poruka je potpredsjednika srbijanske vlade.

“Obično se Badnji dan i Božić provode u društvu najmilijih. Ne vjerujem da smo mi najmiliji jedni drugima, ali tu smo gdje smo i moramo živjeti zajedno. Ako već živimo zajedno, onda je valjda red da živimo u miru”, poručio je.

Hrvatski premijer poručuje da i na uštrb popularnosti u vlastitom biračkom tijelu daje doprinos pomirbi, iako većina hrvatskih građana pamti teško razdoblje u kojem je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog režima.

“I to naslijeđe je teško. Ono realno opterećuje odnose Hrvatske i Srbije i jedna je činjenica s kojom svi zajedno moramo upravljati na način da unapređujemo naše odnose, ali da se oni temelje prije svega na istini i stvarnim koracima i isprike i pomirbe”, rekao je hrvatski premijer.

O tim stvarnim koracima uz kavu su na margini prijema kratko porazgovarali Dačić i njegov hrvatski kolega Grlić-Radman. Primjetan je oprez hrvatske strane s obzirom na nedavne zapaljive i protuhrvatske izjave koje su stizale iz Beograda.

“Naučili smo nešto iz dosadašnjih susreta pa iz toga što smo naučili znamo da moramo biti trezveni i da moramo graditi uzajamno povjerenje oko pitanja koja su teška, nisu laka, ne daju se lako riješiti i da moramo biti otvoreni jedni s drugima i razgovarati pošteno”, poručio je Milorad Pupovac.

Tradicionali blagoslov česnice i njezino lomljenje predvodio je patrijarh srpski Porfirije, a nakon podužeg traženja novčića od 50 centi s likom Nikole Tesle, on je pripao hrvatskom premijeru.

Zaslužio je jer je on sasvim sigurno jedan među najzaslužnijim u nizu generacija koji je doprinio da Hrvatska bude ovako integrirana u Europsku uniju”, komentirao je Pupovac. U Uniju od koje je Srbija još itekako daleko, a put prema kojoj joj ide i preko Hrvatske.

Više u prilogu Ilije Jandrića:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.