Dalmatinski otok zahvatila epidemija, malo tko je izbjegao simptome

Vijesti 18. kol 202312:45 0 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Gosti hotela u Veloj Luci prijavili su trovanje hranom, no na koncu se ispostavilo da se radilo o želučano-crijevnoj virozi.

Turist iz BiH koji je sa suprugom i djetetom boravio u hotelu Adria u Veloj Luci, prijavio je trovanje hranom, a ustvrdio je i da je ista sudbina zadesila neke druge goste hotela.

No, direktor hotela Denij Surjan za Slobodnu Dalmaciju otkriva:

“Nakon dojave odmah smo se javili ispostavi sanitarne inspekcije u Korčuli, kao i Epidemiološkoj službi. Uzeli su uzorak stolice nekoliko djelatnika i gostiju te briseve s površina, utvrdili su da se kod naših klijenata ne radi o trovanju hranom, već o želučano-crijevnoj virozi. Kako su nam javili iz Hitne pomoći u Blatu, samo je jedna osoba imala jače simptome te je već sutradan bila puno bolje, s obitelji je krenula na put. Iako je slučajeva bilo i u drugim objektima, odlučili smo parovima iz BiH, koji su se žalili na navodno trovanje hranom, refundirati novac.”

Osim te osobe, medicinsku pomoć zatražile su još dvije osobe koje su boravile u drugim objektima. No, i u Veloj Luci i u Korčuli pojavila se želučano-crijevna viroza što, kažu stručnjaci, nije neobično tijekom ljetnih mjeseci. Više se ljudi žalilo na simptome, a ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić siguran je da se ne radi o nikakvom trovanju hranom, već o običnoj ljetnoj virozi.

“Na izvid je izašla sanitarna inspekcija i epidemiolozi, uzeli smo uzorke i zaključili da se radi o ljetnoj virozi. Tri su osobe zatražile liječničku pomoć, ostali zbog blagih simptoma nisu ni posjetili liječnika, a radi se o osobama koje su vezane za različite smještajne jedinice, ne samo za jedan hotel.”

Virusi se mogu širiti hranom, ali primarno se šire s čovjeka na čovjeka pogotovo ljeti kad je puno više kontakata, recimo među djecom na plaži, pojasnio je Lakić za Slobodnu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!