Želučana viroza: Simptomi i kako je razlikovati od običnog trovanja hranom?

Zdravlje 14. lis 202015:38 > 15:50
Pixabay

Želučana viroza uključuje virusnu upalu sluznice želuca, tankog i debelog crijeva. Drugog naziva gastroenteritis, ovo je vrlo česta infekcija i simptomi se često zamjenjuju za one kod trovanja hranom ili bakterijske infekcije.

Najčešći simptom želučane viroze je proljev, a uz njega idu mučnina, povraćanje, grčevi te povišena tjelesna temperatura.

Koji je uzrok želučane viroze?

Gastroenteritisi zauzimaju drugo mjesto najčešćih bolesti, a virusi su uzročnici gotovo 40% svih infektivnih želučanih proljeva u svijetu. Virusi se mogu prenijeti neopranim rukama te konzumacijom zaražene vode i hrane, a neki se čak prenose i kapljičnim putem. U probavni sustav mogu ući i ako osobe koriste isti jedaći pribor ili su u bliskom kontaktu. Prijenos je češći i lakši u prenapučenim prostorima.

Uzrok želučane viroze mogu biti različiti virusi, no neki prevladavaju.

Želučana viroza kod djece najčešće nastaje zbog rotavirusa, a infekcije tim virusom najčešće se javljaju zimi u područjima s umjerenom klimom. Sve češće su zaraze astrovirusom i norovirusom.

Važno je napomenuti da djeca, čak i prije nego steknu simptome želučane viroze, mogu širiti rotavirus. Ovo je moguće prije bolesti, za vrijeme, pa čak i do sedam dana nakon.

Simptomi želučane viroze

Osim naziva želučana viroza, rabe se i drugi poput crijevna viroza, želučana gripa, crijevna grupa i rotaviroza. Kod svega navedenog pojavljuju se isti simptomi.

Ovo su najčešći i najjasniji simptomi crijevne viroze:

– povraćanje

– proljev koji traje oko četiri dana (u nekim slučajevima i duže)

– bol u trbuhu i grčevi

– opća slabost i slabost mišića

povišena tjelesna temperatura

– sluz u stolici

Razlika između crijevne viroze, gastritisa i trovanja hranom

Kod virusnih infekcija ili gastroenteritisa bolest dolazi brzo, a najčešće počinje blagom vrućicom i povraćanjem.

Ako je izraženo povraćanje, inkubacija traje duže od 14 sati, a svi ostali znaci bolesti se povlače nakon tri do četiri dana može se posumnjati da je u pitanju bio virus.

Bakterijska infekcija ili trovanje hranom

Među izraženim simptomima crijevne viroze mogu biti visoka temperatura i grčevi u trbuhu te krv i sluz u stolici koja traje duži period. U tom slučaju, velika je vjerojatnost da se radi o bakterijskoj infekciji ili parazitima.

Bakterijska crijevna infekcija ili trovanje hranom češća je pojava ljeti jer visoke temperature predstavljaju pogodne uvjete za razmnožavanje bakterija u hrani. Ljeti je zato posebna pozornost usmjerena na širenje bakterija iz roda Salmonella.

Bakterijsko trovanje hranom moguće je i zlatnim stafilokokom koji se obično javlja kad se pripremljeni obrok polagano hladni i duže stoji na sobnoj temperaturi.

Simptomi trovanja hranom javljaju se od 12 do 24 sata nakon konzumacije kontaminirane hrane. Prvo kreću glavobolja, povišena tjelesna temperatura, a onda bolovi u trbuhu oko pupka, mučnina, proljev i povraćanje. Neugodna posljedica je i teška dehidracija te je potrebna dobra terapija nakon ozdravljenja.

Gastritis ima polagane simptome

Gastritis i čir na želucu osobama najčešće ne dolaze kao iznenađenje već su uzrok kombinacije nekoliko tegoba koje se osjećaju.

Gastritis je upala isključivo želučane sluznice i on sam po sebi nije bolest i ne izaziva simptome sve dok ne nastanu oštećenja sluznice. To može uzrokovati lošu probavu, bol poput pečenja, brzu sitost, povraćanje. Ovi simptomi traju dugo i pogoršavaju se u slučaju gladi ili odmah nakon uzimanja hrane.

Liječenje želučane viroze

Nakon postavljanja dokaza uzroka, liječenje uključuje nadomještanje elektrolita i tekućine koje je osoba izgubila povraćanjem i proljevom. Ovime se sprječava dehidracija organizma i vraća snaga. Ne preporučuje se primjena lijekova protiv povraćanja ili protiv proljeva.

Bolesnik ne smije gladovati za vrijeme infekcije, ali mora izbjegavati dijetalne proizvode sa sladilima, masnu hranu ili hranu bogatu vlaknima.

Budući da se radi o virusnoj infekciji, postoji mogućnost cjepiva. Od 2006. godine odobreno je cjepivo protiv rotavirusa, a razvoj cjepiva za druge viruse gastroenteritisa se bliže završnoj fazi.

Dobra pomoć koja se preporučuje u zadnje vrijeme su probiotici koji imaju blagotvorno djelovanje na organizam. Oni pomažu u oporavljanju crijevne mikroflore te poboljšavaju oporavak nakon proljeva, infekcija i konstipacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.