Davor Nađi otkrio s kim postizborna suradnja ne dolazi u obzir

Vijesti 28. ožu 202417:51 0 komentara

Davor Nađi iz Fokusa gostovao je u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta gdje je govorio o tome s kim bi mogli u postizbornu suradnju.

Fokus je odlučio da neće ići u koaliciju Rijeke pravde, ali koaliraju s Republikom. Bez obzira na to što se većina birača grupira oko dvije, tri veće političke grupacije, Nađi kaže kako im ovakvi izazovi nisu strani.

“S obzirom da smo mi liberalna stranka centra, mi smo skoro na svakim izborima u takvoj poziciji. Naravno da to baš ne olakšava komunikaciju, ali to nas čini inovativnijima u pristupu biračima i vidimo iz izbora u izbore da nas birači prepoznaju i biraju.”

Nađi je uvjeren da imaju dobre šanse u šestoj izbornoj jedinici.

“Imat ćemo najkvalitetniju listu u toj izbornoj jedinici. Dapače, ova izborna jedinica nam ovaj puta više odgovara. Da je takva bila prije četiri godine tad bi imali osam posto, a tada nismo bili u Samoboru na vlasti. Nas ankete uglavnom podcijene. Mislim da su nam tu šanse jako dobre i da imamo mandat siguran, a borit ćemo se i za drugi.”

Ključne točke dogovora Fokusa i Republike

“Usuglasili smo se oko toga da je u ovoj politčikoj kaljuži, ludilu, potreban jedan glas razuma koji će zagovarati to da nam treba obnova institucija. Neke ustavne odredbe se dovode u pitanje i nama je na prvom mjestu da se s takvom praksom prestane.”

Zatim na red dolaze stvari koje već rade na lokalnoj razini, poručuje Nađi.

“Smanjenje poreza, efikasnije javne uprave, veća transparentnost, priuštivo stanovanje – sve ono što smo djelom dokazali da možemo raditi, ali isto sve ono što su kvalitetni ljudi iz Republike, kroz svoj radni vijek u privatnom sektoru, pokazali da znaju činiti.”

Što se tiče postizborne suradnje, HDZ ne dolazi u obzir, ističe Nađi. “Mi smo već bezbroj puta rekli da Plenkovića i HDZ nećemo podržati. Sigurno ćemo biti spremni sjesti sa svim opcijama koje žele dobro Hrvatskoj, a što, naravno, ne uključuje HDZ. Želimo vratiti fokus na politike, a ne na prepucavanja.”

Zarobljene institucije

Nađi naglašava kako je jedan dio njihovog programa oporavak institucija.

“Imate sada situaciju da HDZ kontrolira sve od Ustavnog suda, HERA-e, HRT-a, pa sportski savezi, a na lokalnoj razini nogometni klubovi, vatrogasna društva i sl. Po cijeloj vertikali su zarobili manje više sve. Veliki dio privatnog sektora je nažalost ovisan o poslovima koje daje država.”

Nađi je objasnio što misli da bi značilo oslobađanje privatnog sektora od politike.

“To bi značilo puno brži gospodarski rast, veće plaće, više radnih mjesta… Imate situaciju da normalni poduzetnici, dakle koji se ne bave korupcijom, nemaju jednake prilike na tržištu, jer neki drugi podzetnici imaju unaprijed dobivene poslove koje dobe putem politike.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!