Desna ruka Vujnovca: GPZO bi se mogao suočiti sa stečajem ako prođe metodologija

Vijesti 30. ožu 202322:29 > 31. ožu 2023 08:50 0 komentara
N1

Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) privodi kraju javno savjetovanje o Prijedlogu Izmjena i dopuna Metodologije za izračun cijena plina kojim žele smanjiti cijenu plina, a N1 je doznao da im je stiglo žestoko protivljenje PPD-a. O tome je u Newsnightu govorila desna ruka Pavla Vujnovca, Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA grupe.

Škrtić upozorava da će opskrbljivači koji su u obvezi javne uprave biti u velikim problemima ako se metodologija izmijeni. “Oni će biti suočeni s ozbiljnim problemima, a neki vjerojatno i sa stečajevima.”

Ističe da nisu slali nikakav dopis nego su sudjelovali u javnoj raspravi. “Svakodnevno sudjelujemo u nizu javnih rasprava, kad treba donijeti određene odredbe, zakone, uredbe… Kroz proces javne rasprave svaka strana ima pravo sudjelovati, dati svoje mišljenje, prijedlog. Tako smo mi u ovom slučaju, kad je HERA raspisala,  sudjelovali u javnoj raspravi.”

“Usred igre se mijenjaju pravila”

“Ukazali smo na to da će se izmjenom metodologije dovesti u problem opskrbljivači u obvezi javne usluge. 2020. godine HERA je raspisala poziv da se jave svi zainteresirani opskrbljivači koji ispunjavaju uvjete da postanu opskrbljivači u obvezi javne usluge. Taj je natječaj bio javan, a jedan od uvjeta je bila i metodologija”, kazala je Škrtić i nastavila:

“Svi koji su postali opskrbljivači u obvezi javne usluge, preuzeli su obvezu da će od ožujka 2021. do rujna 2024. obavljati isporuku plina po reguliranim uvjetima. Osnova za te uvjete je bila ta metodologija. Sad HERA daje prijedlog izmjene te metodologije. To je kao da igrate utakmicu i Daliću prije kraja prvog poluvremena kažu da ne igra 11 već 7 igrača i da su tri gola, a ne dva. Usred igre se mijenjaju pravila.”

Škrtić navodi da u ovom slučaju nije bilo nikakvih prijetnji. “Ukazali smo na probleme koji će se otvoriti i predložili ono što su načela EK i EU-a, a to je jedinstven i ravnopravan odnos prema svim sudionicima na tržištu.”

“Na tržištu plina se mora kućanstvima omogućiti ona cijena koju oni mogu podnijeti, a s druge strane se opskrbljivačima omogućava neka naknada te razlike od tržišne cijene kako bi preživjeli. Opskrbljivači u obvezi javne usluge imaju male marže, njih ima puno i taj dio tržišta još nije riješen”, dodaje Škrtić.

“GPZO bi se mogao suočiti sa stečajem”

Navodi da HERA ima uvid u ugovore opskrbljivača i dobavljača i može procijeniti razinu štete koja može nastati. “Ta šteta može biti ozbiljna, toliko ozbiljna da GPZO može imati ozbiljna probleme u poslovanju pa se može suočiti sa situacijom stečaja, a to bi posljedično moglo imati utjecaja i na nas.”

“Uvijek u ovoj krizi ima onih koji žele dodatno zaraditi i profitirati”, rekao je ministar Davor Filipović danas, a Škrtić navodi da se nisu prepoznali u tome.

“Nismo se prepoznali u tom. Što nam ima smetati (Filipović), imamo znanje i ljude, imamo preko 50% visokoobrazovanih, zašto bi nam itko smetao?!”, dodaje.

Slaže se s tim da kućanstva ne mogu održavati cijenu plina veću od 100 eura i navodi da podržava intervenciju Vlade, a objasnila je i na koji način. “Kao uredbom na tržište električne energije.”

Što je s Petrokemijom?

Osvrnula se i na situaciju u Petrokemiji, navodeći da je vrijeme da se riješi to pitanje. “Vjerujemo da će ovo biti vrlo brzo dovršeno na zadovoljstvo svih, i države i investitora i nas.”

“Ako uđe turski investitor, obveze države će biti manje nego što su u ovom trenutku”, dodala je.

Škrtić navodi da ni INA ni PPD nisu stručni u ovom polju, odnosno da ne poznaju industriju umjetnih gnojiva te se nada da će turski investitor ući u Petrokemiju jer ima i znanje i stručnjake, a i interes da dođe u Europu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!