Dio trgovaca skinuo s polica proizvode kojima su ograničene cijene

Biznis 11. ruj 202209:427 komentara
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, kaotična - opisao je prvog dana primjene Vladine odluke o ograničavanju cijena situaciju u domaćim malim trgovinama vlasnik trgovine i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca (SUMT), piše u nedjelju Jutarnji list.

“S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cijene jer bi isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene”, kazao je Robert Fućak.

Na pitanje znači li to da je ta Vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, sugovornik Jutarnjeg lista odgovara potvrdno. U Vladi bi se, dodaje, trebali zbrojiti i donijeti novu odluku.

VEZANE VIJESTI

Kada je u pitanju primjena Vladine odluke, među članicama Saveza udruga malih trgovaca, a mi imamo 380 članova, informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istaknuli nove cijene, a neki su ostavili stare – navodi Fućak.

Dodaje kako ni veliki trgovački lanci, prema saznanjima SUMT-a ne znaju kako sprovesti Vladinu odluku o ograničavanju cijena dijela prehrambenih proizvoda, a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Pokušali smo u Državnom inspektoratu (DIRH) utvrditi kako se kontrolira Vladina odluka o ograničavanju cijena i jesu li već “uhvatili” prve prekršitelje. – Državni inspektorat kao inspekcijsko tijelo postupa sukladno zakonskim i podzakonskim aktima, a tako će biti i u slučaju Vladine odluke o graničenju cijena određenih prehrambenih proizvoda. Inspekcijski nadzori obavljaju se sukladno Planovima rada te zaprimljenim prijavama – poručeno je Jutarnjem iz DIRH-a uz najavu kako će o rezultatima nadzora Vladine odluke o ograničenju cijena izvijestiti naknadno.

Inspektori su u nadzoru trgovina poštivanje spomenute Vladine odluke dužni, osim kada je riječ o istaknutim cijenama, provjeriti i u dijelu koji se odnosi na propisane marže.

Prvi dan primjene Vladine odluke donio je i ograničenja količina dijela proizvoda na koje se ona odnosi. Vlasnik trgovačkog lanca Boso Bosiljko Stanić potvrdio je da je u svojim trgovinama ograničio prodaju šećera na dva kilograma po kupcu, pišu novinari Jutarnjeg lista Vedran Marjanović i Dora Koretić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar