DIRH: Analizom voća i povrća iz Osijeka, potvrđeno da nema rizika za zdravlje

Vijesti 02. stu 202315:38 0 komentara
Davor Javorović/Pixsell

Prema preliminarnim rezultatima analize uzoraka voća i povrća u Osijeku, Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu ocijenila je da ne postoji rizik za zdravlje potrošača, izvijestio je četvrtak Državni inspektorat (DIRH).

Pokazala je to inspekcijska analiza uzoraka hrane nakon požara u tvrtki Drava International u Osijeku, a na postojanje određenih štetnih kemijskih spojeva testirano je 20 uzoraka voća i povrća koji su uzeti s tržišta te 11 uzoraka primarnih proizvoda. “Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu izradila je preliminarnu procjenu rizika na temelju zaprimljenih djelomičnih rezultata analiza na kadmij, olovo i PAHove (…). Na temelju ispitanih parametara, prema zaključku preliminarne procjene, ne postoji rizik za zdravlje potrošača ako je došlo do konzumacije analiziranih vrsta hrane”, poručili su u priopćenju.

Iz DIRH-a su istaknuli da nakon požara u tvrtki za preradu plastike, kontinuirano uzorkuju tlo, bilje, hranu i hranu za životinje na području nedaleko od požarišta.

Uzeto je stotinjak uzoraka, u kojima se analizira potencijalna prisutnost teških metala (olova i kadmija), policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAHova), dioksina, furana, polikloriranih bifenilina i organokloriranih pesticida, dok se u sirovini za stočnu hranu analiziraju teški metali, dioksini i PCB.

Iz DIRH-a napominju da su to preliminarni rezultati, te da njihove inspekcije, paralelno sa zaprimanjem rezultata laboratorijskih analiza te procjenom rizika Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, poduzimaju zakonom propisane mjere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!