Divjak oslobođena optužbi za klevetu: Baš zanima jesu li se opametili…

Vijesti 18. srp 202312:10 1 komentar

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak objavila je da je oslobođena optužbi za klevetu u slučaju koji je protiv nje pokrenuo bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, nakon što je na N1 televiziji izjavila da su neki rektori i dekani nezakonito zapošljavali.

“Obijesno parničenje bivšeg rektora Borasa i sadašnjeg Lakušića protiv mene završilo na njihovu sramotu!

Nakon 3 godine suda oslobođena sam optužbe za klevetu u kojem su me dva tužitelja, Boras osobno i Sveučilište u Zagrebu kao institucija, tužili jer sam na N1 televiziji rekla da su neki rektori (Boras izričito spomenut) i dekani nezakonito zapošljavali.

Sud je utvrdio da činjenica koje sam iznijela nikako ne može biti neistinita jer je utvrđeno upravo suprotno. Naime, rektorat Sveučilišta u Zagrebu barem je jednu osobu zaposlilo suprotno odluci Vlade i izmjenama zakona u 2020.

Od Borasa se malo što dobro u mandatu dočekalo, ali je posebno sramotno da je i njegov nasljednik Lakušić, unatoč mojim višekratnim pisanim molbama da izvuče Sveučilište iz ove sramote, nastavio s obijesnim parničenjem.

Zašto!? Je li to neki dogovor s Borasom koji ga je podržao u izboru? Ili se radi o poruci svima da ako mu se suprotstavljaju, završit će na sudu?

Sud također navodi da svaki građanin, a nadasve ministar, ima pravo pa čak i dužnost, izraziti sumnju i upozoriti na nepridržavanje propisa, posebno kada je trošenje proračunskih sredstava, na štetu poreznih obveznika, u pitanju.

Dakle, obaveza nam je javno govoriti kada vidimo da se nepošteno radi. Istina, u mojem slučaju to je rezultiralo s tri godine muke, a nije niti sve gotovo.

Ovaj dvojac ima pravo žalbe na ovu presudu kaznenog suda, a ide u paraleli još jedan postupak pred građanskim sudom protiv mene da ih obeštetim za njihove “duševne boli” zbog klevete.

Baš zanima jesu li se opametili ili će dalje rektor nemilice trošiti javna sredstva na odvjetnike i prljavi rat protiv neistomišljenika. Naravno i troškove ovog postupaka trebaju platiti Boras i moje Sveučilište u Zagrebu. Bratski ili pola-pola?

Članovi Senata imate li vi kakvo pitanje za rektora?”, napisala je Divjak na Facebooku.

Podsjetimo, bivša ministrica je gostujući u Točki na tjedan N1 televizije izjavila da su rektori nezakonito zapošljavali za vrijeme koronakrize. Otkrila je tada da su pojedini rektori i dekani sa Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku i Zadru, zapošljavali ili dizali plaće, iako se to, prema odluci Vlade, nije smjelo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_1

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare