Dobronić: Rješavanje ništetnosti CHF kredita do kraja godine ili početkom iduće

Vijesti 24. lis 202114:271 komentar
Izvor: Unsplash/ Ilustracija

Novi šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić najavio je u intervju za Točku na tjedan da će vrlo skoro, već do kraja godine ili početkom iduće, Vrhovni sud donijeti konačan pravorijek oko ništetnosti kredita u švicarskim francima.

“Možete li i s ove pozicije učiniti išta konkretno za klijenate koje su oštetile banke? Od Vaše presude u lsučaju CHF kredita prošlo je osam godina, svega oko 1000 ljudi je dobilo odštete, možete li konkretnos ove pozicije nešto raditi protiv sustavne prakse na štetu potrošača?”, bilo je pitanje Dobroniću.

“Mogu! Pokušat ću neke stvari objasniti kolegama sucima i sugerirati, a i sami suci mi se obraćaju sada s nejasnoćama oko kolektivne presude”, odgovorio je Dobronić ističući kako se čudio da ga nakon pravomoćnosti presude nisu pozvali s Pravosudne akademije da svojim iskustvom i znajem o tom predemetu pomogne kolegama sucima.

VEZANA VIJEST

“To je to nesustavno djelovanje! To ću pokušati promjeniti što prije! Većina sudaca se dosad nije susretala s tim potrošačkim pravom, ali ni pravnom novčanih obveza, deviznih prava. Tu se vidi nedostatak sistemskog pristupa kod nas”, istaknuo je.

Na pitanje o tome što je sa odlukom Vrhovnog suda čiji se pravorijek oko ništetnosti kredita u CHF još očekuje, Dobronić je odgovorio: “Osobno mislim da će to biti riješeno, a i pitanje na sudu EU-a, ili do kraja godine ili na početku iduće. Na to mogu nekako utjecati jednim dijelom. Neću direktno obećati da ne ispadne da pritišćem, ali vijeće koje radi vodi računa o tome – to će biti uskoro riješeno”, najavio je Dobronić.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar