Dobronić smijenio suce Kosa i Mrčelu s dužnosti šefova odjela

Vijesti 07. srp 202218:17 2 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u četvrtak je smijenio suca Damira Kosa s dužnosti predsjednika kaznenog odjela najvišeg suda, a Marina Mrčelu s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije.

U izjavi Hini Dobronić je kazao kako su suci Kos i Mrčela svojim izjavama i postupcima doveli do toga da je izgubio povjerenje u njih kao u svoje najbliže suradnike.

„Stoga nisam imao drugog izbora”, kazao je Dobronić Hini”

VEZANE VIJESTI

Dobroniću neprihvatljive izjave sudački dvojac iznio je, među ostalim, na nedavnom okruglom stolu organiziranom na Vrhovnom sudu O izvansudskim aktivnostima sudaca.

Među ostalim, Dobronić je tada kazao da je u većini europskih zemalja sucima zabranjeno dodatno zarađivanje na arbitražama, u ostalima je dopušteno uz strogo propisane uvjete, ali “nigdje osim u Hrvatskoj nema ovakvog rješenja totalne slobode”.

Osim arbitraža Dobronić želi utvrditi i pravila za plaćena predavanja i objavljivanje stručnih članaka, ali i zapošljavanje obitelji i bliskih osoba u pravosudnom sustavu.

Sve to bile su i teme upitnika koje je ranije poslao predsjednicima sudova, a za koji Dobronić kaže da mu nije bila svrha prikupljanje osobnih podataka već donošenje ograničenja koja proizlaze iz potrebe da sudac u cijelosti zadrži svoju profesionalnu poziciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare