Dobronić tvrdi da nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa

Vijesti 02. sij 202415:50 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda u utorak je izvijestio da nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa tvrdeći da je inicijativa o propisivanju aktivnosti sudaca izvan dužnosti prijedlog Opće sjednice Vrhovnog suda koja je jedina ovlaštena dati mišljenje o zakonskim prijedlozima što se tiču sudova.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić je zajedno sa predsjednikom Državnog sudbenog vijeća (DSV) sucem Darkom Milkovićem ministarstvu dostavio njihove prijedloge kao čelnika Vrhovnog suda i Državnog sudbenog vijeća, stoji u priopćenju koje je Vrhovni sud objavio na svojoj internetskoj stranici.

„Predsjednik izjavljuje da su netočne tvrdnje koje se pojavljuju u medijima da će prema nacrtu Zakona sudovima biti zabranjene sve izvansudske aktivnosti sudaca, već da se radi o prijedlogu koji navedene aktivnosti nastoji propisati u skladu s najboljom praksom zemalja Europske unije.

Također, predsjednik ističe da je njegova inicijativa o propisivanju navedenih aktivnosti započela prije dvije godine na okruglom stolu o kojem je javnost bila obaviještena te da je očekivao da će suci sami u okviru svoje strukovne udruge ili samostalno iznjedriti prijedlog rješenja.

Međutim, kako je to izostalo, predsjednik VSRH kao čelnik sudbene vlasti pokrenuo je u dogovoru s predsjednikom Državnog sudbenog vijeća inicijativu za izmjenu zakona o sudovima”, priopćio je Vrhovni sud.

Priopćenje Vrhovnog suda uslijedilo je nakon što je vrhovni sudac Damir Kos na Facebooku objavio kako Dobronić i Milković, neistino navodeći da to čine kao prijedlog tijela kojima su na čelu (VSRH i DSV), predlažu Ministarstvu pravosuđa i uprave da se izmjenama Zakona o sudovima ograniči, a dijelom i zabrani aktivnost sudaca izvan sudačke funkcije poput pisanja stručnih i znanstvenih radova, predavanja, izabranih arbitraža itd.

Kaže i da je ministarstvo to uvrstilo u tekst prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima te vjerujući podnesenom prijedlogu u obrazloženju navelo da se radi o prijedlogu sudaca VSRH i DSV, što nije istina jer su na Općoj sjednici Vrhovnog suda, kako navodi, gotovo svi bili protiv tog prijedloga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!