Dombrovskis svjestan brige Hrvata zbog rasta cijena, ali ima pozitivnih trendova

Vijesti 23. sij 202318:59 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis boravi u Zagrebu povodom sutrašnje konferencije Vlade RH i HNB-a “Hrvatska - 20. članica europodručja”.

No, već je danas sudjelovao na nizu susreta s državnim vrhom, kao i na seminaru za medije “Hrvatska u eurozoni” u organizaciji Predstavništva Europske komisije gdje je komentirao situaciju u Hrvatskoj nakon prelaska na euro.

U razgovoru s novinarima izjavio je da je svjestan problema s kojima se hrvatski građani susreću zbog podizanja cijena uslijed uvođenja eura. Istovremeno, umiruje objašnjavajući da razina inflacije u Hrvatskoj prati trendove rasta cijena u ostatku eurozone. Posebno naglašava da je razina inflacije u Hrvatskoj i dalje niža nego u onim zemljama srednje i istočne Europe koje se nalaze izvan eurozone.

Na pitanje novinara o tome je li bilo vrijeme za uvođenje eura u Hrvatskoj, Dombrovskis je rekao da nikad neće biti idealno vrijeme. Objasnio je to na primjeru Latvije, čiji je i on državljanin, a koja je prešla na euro 2014. godine. Naime, Latvija je, za razliku od Hrvatske, imala nisku stopu inflacije nakon prelaska na euro pa je opozicija i tada isticala probleme zbog kojih nije bilo vrijeme za uvođenje eura.

Dombrovskis je pojasnio da smatra da je sada pravo vrijeme za ulazak Hrvatske u eurozonu zbog brojnih koristi ovog članstva kao što su niže kamatne stope i uklanjanje valutnog rizika. Na taj način Hrvatska postaje privlačnija za strane investicije, a dugoročno jača otpornost i kompetitivnost gospodarstva.

N1/Tea Mihanović

Guverner Vujčić: “Kad Njemačka kihne, mi dobijemo upalu pluća”

Na konferenciji je sudjelovao i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić koji je prezentirao aktivnosti HNB-a u Eurosustavu. Istaknuo je da mala ekonomija poput hrvatske ne može biti neovisna od Europske središnje banke. Prema njemu, ono što je dobro za Europsku središnju banku dobro je i za Hrvatsku, a objasnio je to komentirajući da “kad Njemačka kihne, mi dobijemo upalu pluća”.

Vujčić zaključuje da je Hrvatska inflacija desetljećima praktički ista kao inflacija eurozone.

Naposljetku, kad je riječ o budućnosti eura, potpredsjednik Komisije Dombrovskis kaže da je optimističan jer je euro, iako mlada, druga najveća valuta u svijetu.

Više informacija pročitajte sutra u velikom intervjuu Tihomira Ladišića s potpredsjednikom Dombrovskisom u Novom danu.

N1/Tea Mihanović

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!