Hrvatski diplomat sudjelovao u krijumčarenju ljudi? N1 doznaje detalje o slučaju

N1/Ivan Hrstić

N1 doznaje da je osumnjičeni diplomat, 64-godišnjak, koji je jučer priveden pod optužbom da je sudjelovao u krijumčarenju ljudi, pred istražiteljima tvrdio da je samo donji kat kuće iznajmio jednom Indijcu.

Ovaj je kasnije doveo još jednog sunarodnjaka, no diplomat uvjerava da nije znao za njihov ilegalni biznis. Kazao je i da je imao uredan ugovor o najmu, ali ga za sada istražiteljima nije pokazao.

Policija je dojavu o mogućem krijumčarenju ljudi u zagrebačkim Gračanima dobila 27. prosinca lani. Kada su stigli tamo, zatekli su jednog od osumnjičenih Indijaca te osigurali, odnosno blokirali, cijelu kuću. Idućeg dana primjetili su kako kroz prozore izlazi desetak stranaca. Kasnije će se ispostaviti da se radilo o državljanima Bangladeša i Pakistana.

Indijac pobjegao

I dok su jedan Indijac te hrvatski doplomat privedeni, treći akter ovog slučaja, također Indijac, uspio je pobjeći.

Upravo na njega njegov sunarodnjak svalio je svu krivnju. Objasnio je istražiteljima da je upravo taj čovjek organizirao prihvat stranaca, koji su ilegalno došli u Hrvatsku, na lokacijama u Zagrebu, a on im je samo organizirao taksije za prijevoz do mjesta uz slovensku granicu.

O slučaju se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. “MVEP ima informaciju o provođenju izvidnih radnji nad službenikom Ministarstva, te će nakon eventualnog podizanja optužnice poduzeti zakonom propisane radnje sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno Zakonu o državnim službenicima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.