Doznajemo: Ključni dokaz o sumnjivom EU projektu kraj Dubrovnika snimljen dronom

Petr Švancara / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Za nasade smokava izvučeno je preko milijun i pol eura iz europskog fonda, a četvero ljudi završilo je pod istragom europskog tužiteljstva.

Svim osumnjičenima iz najnovije afere s europskim novcem sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor. Sumnja se, naime, da bi mogli ponoviti kaznena djela kakva su im stavljena na teret ili utjecati na svjedoke u nastavku istrage.

Nitko nije priznao krivnju

Za sada, kako doznajemo, nitko nije priznao krivnju za malverzacije teške nešto više od milijun i pol eura odnosno 11,4 milijuna kuna za koliko su oštećeni Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun Republike Hrvatske.

Ranije smo javljali da je riječ o natječaju za “Potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” na kojem je riječka poduzetnica V. G. zajedno sa svojih troje suradnika odlučila tražiti 2.568.377 eura odnosno 19.351.437 kuna europskih sredstava.

Agenciji ništa nije bilo sumnjivo

U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi od 2015. nisu posumnjali u njezine namjere te su joj isplatili ukupno 1,5 milijuna eura. Učinili su to iako su nasadi smokava na otoku Jakljanu, odnosno cijeli projekt riječke poduzetnice bili, prema procjeni vještaka koji je analizirao smokve, vrijedni tek nešto više od milijun kuna.

Europski tužitelji (EPPO) počeli su provjeravati nasade na Jakljanu nakon što je lokalni političar Vlaho Mozara podnio protiv riječke poduzetnice kaznenu prijavu. Istražujući navode njegove prijave europski tužitelji došli su do otoka Jakljana i sumnjivog projekta.

Kako je dobila crkveno zemljište?

V. G. je, kako je utvrđeno na rok od 30 godina dobila zemljište od Dubrovačke biskupije, i plaćala ga oko dvije tisuće eura godišnje. U sam projekt je, umjesto milijun i pol eura koliko joj je isplaćeno iz europskog fonda, prema sumnjama istražitelja, uložila svega milijun kuna.

Ostatak novca, tvrdi EPPO, spremila je u džep. Ostali osumnjičenici, prema rješenju o provođenju istrage, pomagali su joj u tome.

Ključni dokazi snimke dronom

I dok nitko iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi nije posumnjao da riječka poduzetnica na otoku Jakljanu radi išta nezakonito, europski istražitelji uz pomoć drona snimili su cijelo zemljište.

Zatim je i vještak pregledao snimke nasada, te utvrdio kako, prema njegovom mišljenju, doista nisu vrijedni onoliko koliko je za njih povučeno novca iz europskog fonda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.