Dragičević: Britanija koju je Johnson najavio nakon Brexita nije se ostvarila

Vijesti 07. srp 202221:51 > 23:02 0 komentara
N1

Urednica vanjske politike na N1 televiziji Ivana Dragičević bila je gošća Newsnighta. Komentirala je današnju ostavku britanskog premijera Borisa Johnsona.

Dragičević napominje da je zanimljivo i kako je Boris Johnson došao na mjesto premijera.

“U mojoj današnjoj kolumni Vrijeme laži, bavim se ne samo njim, nego i novim konceptom politike. Nečemu što je na pitanju Brexita i dolaska Donalda Trumpa na vlast. Zanimljive su i riječi koje čujemo od strane onih lojalnih konzervativaca, koji su bili uz Johnsona kad je prekršio sva pravila lockdowna i bili s njime svaki dan – imamo cijelu britansku javnost koja laje na Boris Johnsona. Više glasova od Borisa Johnsona dobila je samo Margaret Thatcher”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Napominje da živimo u jako fragilnim vremenima.

“Ta Velika Britanija koju si i oni i svi njegovi suradnici najavljivali na projektu Brexita i dalje se nije ostvarila i dalje imamo neriješenu priču granice Sjeverne Irske i Republike Irske. Pandemija je, koliko god je on trčao kao neki brzi odgovor, ostavila jako duboke nejednakosti u britanskom društvu. Ne znam kako će se Britanija samo izvući. Borisu Johnsonu se neće dogoditi ništa. Do njegovog odlaska došlo je zbog laži”, kazala je.

Johnson danas nije zasuzio, on je izašao hrabro i na valu optimizma, napominje.

“Problem današnjice je da zainteresirane javnosti kao da više nema u smislu neke analitike. Boris Johnson je jedan od tih koji je zajahao val. On je lagao i lagao. Njegova Vlada je propisala da su zabranjene zabave tijekom lockdowna. Ta Britanija koliko god je ovakva i onakva je stara demokracija koja ima tu javnost. Laburisti sada imaju malu prednost pred konzervativcima. Johnson je bio prvi konzervativni gradonačelnik Londona ikad. Ima nešto u najboljem đaku ikad. Boris Johnson je nekakav zaključak vremena”, objašnjava.

“Situacija s dvije velike krize, s pandemijom i ratom u Ukrajini nekakva naznaka da je možda došao početak kraja populizma ili sam ja previše optimistična”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!