Možemo iznenadio u dijaspori, a SDP…

Vijesti 18. tra 202409:29 1 komentar
REUTERS/Antonio Bronic

Neslužbeni rezultati DIP-a nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, prema medijskim izračunima, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata. Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika.

Posebna izborna jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, HDZ-u je donijela tri mandata s osvojenih 79,51 posto glasova.

Zanimljivo je da u toj XI. izbornoj jedinici koja obuhvaća Hrvate u inozemstvu, druga najjača opcija u Hrvatskoj – koalicija Rijeke pravde – nije ušla ni među osam listi s najviše glasova.

To znači da su od 40.373 glasa, koliko je bilo važećih listića, dobili manje od 200 glasova.

Prema podacima DIP-a u 9 sati najviše glasova u XI. izbornoj jedinici dobio je HDZ (32.104 ili 79,51%), slijede Most i Hrvatsko bilo, a od lijevih opcija na listi se našao jedino Možemo sa 1.221 glasom, tj. 3,02 posto.

Screenshot DIP

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare