“Država je trebala prehranu dati ugostiteljima s Banije koji ionako ne rade”

Vijesti 17. sij 202109:39 > 16:14
Pleter, Petrinja, potres
Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Novinar i komentator Jutarnjeg lista Goran Penić i urednik na tportalu Vanja Moskaljov u Točki na tjedan komentirali su aktualna događanja oko pomoći području Banije nakon potresa.

Upitan je li nakon sjednice Vlade bilo jasno da će se Sisak obnavljati po istom modelu kao Zagreb, Penić je kazao kako to nije bilo jasno.

“Ministar Horvat je imao konferenciju za medije nakon sjednice Vlade na kojoj je govorio da će država svima financirati u 100 postotnom iznosu. Tek sutra sam vidio da će na potpomognutim područjima biti 100 posto financiranja. To je diskriminatorna odluka. Nije dobro da nemamo nikakav imovinski cenzus. Imovinski cenzus nije baš toliko nizak, on je 8 tisuća kuna mjesečno za par i ako nemate drugu nekretninu. Mislim da je bilo bolje rješenje da su ostavili taj imovinski cenzus”, kazao je Penić.

N1

I Moskaljov se slaže kako bi bilo najpravednije da se obnova riješi imovinskim cenzusom kod svih.

“Već samim time što bi bio cenzus postavljen bi se vidjelo kakva je situacija. Zagreb ima jedan prilično dobar i jak proračun koji bi mogao isfinancirati dio obnove, za razliku od Siska”, smatra Moskaljov.

Pleter priprema hranu za ljude na potresom pogođenom području

Komentirali su i Pleterovo preuzimanje pripreme obroka za ljude na potresom pogođenom području.

“Mislim da bi bilo bolje rješenje da su prepustili prehranu ugostiteljima s tog područja koji ne rade zbog koronakriza. Kao što plaća Pleteru, tako je država mogla plaćati i privatnim ugostiteljima s tog područja”, rekao je Penić.

“U svakom slučaju nije se to trebalo tako napraviti. Da je država reagirala na vrijeme, onda bi Pleter nakon par dana bio upućen tamo. Kad ste već imali te ljude koji su dobrovoljno došli tamo i koji su htjeli pomoći, mogli ste već nastaviti s tim modelom. To bi bila win-win situacija za sve”, nadovezao se Moskaljov.

Ipak, Moskaljov smatra kako ljudi neće biti zakinuti time što Pleter priprema obroke.

“Oni su doslovno ostali gladni i žedni bez krova nad glavom, ta hrana je sigurno zadovoljavajuća. Mislim da je veći problem da se država nije sjetila, nego da se Pleter nije javljao. I sam predsjednik Uprave je rekao da su čekali pomoć države”, kazao je Moskaljov.

Cijelu emisiju Točka na tjedan pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.