Državni tajnik o Svetom Duhu: “Neprihvatljivo, nehumano. Morat će biti sankcija”

Vijesti 28. tra 202312:45 0 komentara
N1

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić na konferenciji za novinare govorio je o problemima u zdravstvu.

Kad je riječ o najavljenim prosvjedima medicinskih sestara, kaže: “Nastavljamo pregovore o grantskim kolektivnim ugovorima. Još uvijek traje sastanak i pregovarat ćemo i idući tjedan. Na njima je sada da iznesu svoja traženja za materijalna prava, a sama uredba kao takva je promjenjena u četvrtak na Vladi. Donosi se novi zakon o plaćama u javnim službama do 30. lipnja što je propisano Nacionalnim planom oporavka. Mi smo uključili i uključit ćemo sve sindikate u izradu ovog zakona”.

“Legitimno je pravo prosvjedovati. Mislim da za štrajk nema osnove. Mi i dalje pregovaramo sa sindikatima. Svi su dobili određena povećanja koeficijenta. Možda njima zvuči malo od 3 do 5,8%, ali kad gledamo kumulativno koliko je naša Vlada povećala, radi se o značajnim iznosima”.

Govorio je i o stanju na Svetom duhu gdje su mrtva tijela ostavljena na podu bolnice: “To je apsolutno neprihvatljivo. Nehumana situacija. Mi smo zaprimili nekoliko predstavki u Ministarstvo. Ministar je razgovarao i s ravnateljicom i gradonačelnikom Tomaševićem da ih upozorimo na njihovu odgovornost. Poslali smo im i službeni dopis, da s obzirom da ravnatelj ustanove prema zakonu o zdravstvenoj zaštiti odgovara za poslovanje, da pozumu sve moguće mjere da se ti nedostaci otklone. Uputili smo i predstavke sanitarnoj inspekciji nadležnog državnog inspektorata da izađe na teren”.

“Poslali smo inspekciju…”

Već je bilo pritužbi. Neka tijela su tamo dugo. “Ranije smo dobili isto tako pritužbe. Poslali smo inspekciju i čekamo dodatno očitovanje. Više puta smo upozoravali i ravnateljicu i Grad Zagreb. Očito imamo problem u ravnateljstvu KB-a Sveti Duh”, kaže Dulibić.

Na pitanje o tome jesu li nesposobni obavljati posao, kaže: “Tako to izgleda”.

No, postoje navodi da će ravnateljica KB-a Sveti duh dobit će nagradu Grada Zagreba: “Nemam informaciju i ne znam zašto bi je dobila”, kaže Dulibić.

Državni tajnik nabraja da je u predstavkama navedeno sljedeće: “Da ima mali broj frižidera, da određeni frižideri ne rade, da su raspadnuta tijela na podu ustanove, da je temperatura do 25 stupnjeva, da djelatnici rade bez zaštitne opreme, itd”.

Navodi se da su neka tijela tamo 14 mjeseci i devet mjeseci. “Oni će se očitovati o tome kako je to moguće”, kaže državni tajnik.

Na pitanje o tome smatra li da ravnateljica nije sposobna za rad kaže: “Iz ovoga svega skupa ispada da je tome tako. Ministarstvo trenutno ne može ništa po tom pitanju dok se ne prenesu osnivačka prava na RH što će biti od 1. siječnja 2024. godine”.

U Sisku nema kreveta, u Svetom Duhu nema hladnjača. Na pitanje novinara o tome je li to ta zdrvatsvena reforma, kaže: “Reforma zdravstva je da stavimo pacijenta u središte. Svi djelatnici moraju pokazati više empatije prema našim građanima, pacijentima. Ima dovoljno kreveta. Još čekamo nalaz zdrastvene inspekcije u Sisku. To je neprihvatljivo i nehumano i morat će biti sankcija”.

“Ravnatelj se mora ispričati…”

Na pitanje o tome je li ravnatelj sisačke bolnice također nesposoban za rad kao ravnateljica KB-a Sveti duh, odgovara: “Ravnatelj se mora prvenstevno ispričati za sve ovo što se dogodilo i onda ćemo postupati”.

Inspekcije su najavljene bolnicama. “Nemaju oni tu što skrivati. Oni gledaju cijelo postupanje. Ako stignu to ukloniti onda je to počinjenje kaznenog djela. Imamo i redovno postupanje inspekcije i izvanredno ovako kad se nešto dogodi”.

“Generalno je stanje dobro. Naravno da postoje izolirani incidenti. Normalno je da ponekad postoje propusti”, ističe Dulibić.

Kaže da prvi put čuje za Filipa Mihalića i navodno lažne testove koje je prodavao državi preko svoje firme, a nabavljao ih je iz Kine. Navodno je imao ugovore s državom. “S Ministarstvom zdravstva sigurno nema neke ugovore, to bih ja znao. Bila je korona kriza, nije bilo opreme… Očito je netko lovio u mutnom. Ako je tome tako, onda neka organi pravosuđa tu postupaju, mi ih apsolutno podržavamo. To je bilo izuzeće na početku krize kad je bilo takvo postupanje. Sada se sigurno naručuju po javnoj nabavi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!