Duel oporbe i gradonačelnika Rijeke na N1: Grad je u krizi, potrebna mu je politička smjena

Vijesti 24. ruj 202319:23 0 komentara

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, Uprava komunalnog društva Čistoća i radnici tog društva dogovorili su prekid obustave rada, no pregovori nisu bili ni najmanje laki, što su prvi čovjek grada na Kvarneru i nezavisna vijećnica Iva Rinčić potvrdili u N1 Dnevniku.

Radnici su na sastanku koji je uslijedio prihvatili povećanje plaća za 20 posto za one u operativi, a model povećanja plaća radnicima u administraciji će razraditi Uprava društva sljedećeg tjedna. Dogovoreno je i pokretanje kolektivnog pregovaranja za novi kolektivni ugovor.

Oporba je žestoko napala gradonačelnika zbog štrajka i okrivili ga za cijelu situaciju.

“Dajemo podršku radnicima, a njihov bunt je posljedica bolesti grada. Prije svega, oduzeta su prava Gradskom vijeću i sad kad smo se našli u situaciji potpunog nefunkcioniranja pa i štrajka, nagoviješta se mogućnost povećanja cijena koje će se prebaciti na građane. S tim se ne možemo složiti”, bez dlake na jeziku komentirala je Rinčić, a gradonačelnik joj je odmah odgovorio:

“Nitko nije stupio u štrajk, to je bila nelegalna obustava rada. Pregovarali smo sa sindikatima i sa svima smo se dogovorili. Moram reći da je, kad gospođa Rinčić paušalno iznosi optužbe, promijenila tri političke opcije. Nazivao sam ih “raštimani orkestar”, što se i pokazalo. Što se tiče obustave rada, ona je završena i postigli smo dogovor. Naravno da građani moraju participirati u povećanju usluga. Otkad sam gradonačelnik, jednom se dogodilo povećanje cijena, i to u lipnju prošle godine. A posla je više neg prije.”

Goran Kovacic/PIXSELL

Gradsko vijeće će morati dati svoj glas za ili protiv povećanja.

“Gradonačelnik je nervozan, valjda jer se boji da neće ni u svojoj opciji dobiti podršku. Kad već govorimo o Čistoći, sjetimo se afere “Sortirnica”, kad su neki završili u pritvoru. Sjetimo se i općenito odvoza otpada u Rijeci, koje je možda na najnižim razinama u Hrvatskoj. I kad govorimo o povećanju cijena, gradonačelnik mora ponuditi prijedlog kako racionalizirati troškove. Postoji cijeli niz radnih mjesta koja troše novac, a on se može prebaciti na plaće i bolje funkcioniranje Čistoće”, optužila je Rinčić.

I na to je gradonačelnik odmahnuo rukom.

“Jasni su mi stavovi vijećnice Rinčić i u tom sam kontekstu spreman na kritiku. Dok sam ovdje, u okviru ovlasti i mogućnosti, trudit ću se da sustav funkcionira. Grad je čist, nakon onoga što mu je prijetilo i trudit ću se da prijedlog koji je išao prema Vijeću bude obrazložen i suvisao te da korekcija cijene građanima bude podnošljiva.”

Nezavisna vijećnica Iva Rinčić je dodala i da se Rijeka nalazi u dubokoj krizi te da je potrebna politička smjena.

“Oporba je tu da kritizira, a vlast da predlaže. Nikome neću ostati dužan i mislim da je socijal-demokracija opcija koja stanuje u Rijeci i stanovat će još dugo”, zaključio je Marko Filipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!