Dugine obitelji: U hrvatskim udžbenicima nema ništa o LGBT temama, a mlade to zanima

Vijesti 20. pro 202321:53 0 komentara

Daniel Martinović iz Duginih obitelji s našom Natašom Božić u Newsnightu komentirao je deklaraciju Fiducia supplicans u kojoj Vatikan odobrava blagoslov i tzv. neregularnih parova, među koje se ubrajaju istospolni parovi.

Govoreći o tome kako je vijest iz Vatikana dočekana u Hrvatskoj Daniel Martinović je rekao:

“Ovaj papa ima sve veći napredak u pozitivnim porukama prema LGBT osobama. Ovo je mala stvar, ali vidimo napredak. Ovo je neka poruka kojom se pokazuje i svećenicima da se njihov narativ ublaži i da treba više prihvaćati, a manje osuđivati. Međutim, mislim da je ovo pozitivna poruka vjernicima koje su LGBT osobe i imaju problema pomiriti ta dva identiteta i vjerujem da će u budućnosti biti prihvaćeniji.”

Ističe da se u Hrvatskoj narativ crkve posljednjih godina vidljivo promijenio. “Ranije je bilo agresivnijih napada, crkva je bila povezana s organizacijama koje su radile na dokidanju prava LGBT osoba. Novi svećenici su umjereniji, ne samo oko homoseksualaca, nego pobačaja itd., a čine se tolerantniji i više govore ljubi svog bližnjeg.”

“U hrvatskim udžbenicima nema ništa o LGBT osobama”

Iznio je podatke posljednjeg istraživanja koje su provele Dugine obitelji, a tiču se odnosa društva prema LGBT osobama. Rezultati su ih pozitivno iznenadili, ohrabrujući su, kaže Martinović.

“Ispitivali smo preko 1.000 osoba iz cijele Hrvatske. Pozitivan stav prevladava negativan stav na većini pitanja. Na skoro svakom pitanju, kad gledamo skalu od 1 do 5, više je odgovora 4 i 5. Pozitivan stav prevladava u svim pitanjima, ali i neutralan stav je u redu”, rekao je i dodao o uključivanju LGBT tema u nastavne programe:

“Radili smo nedavno analizu udžbenika. Toga trenutno nema. Imamo građanski odgoj koji se provodi međupredmetno, ali mlade danas te teme zanimaju. Javljaju nam se nastavnici koji žele na edukacije da bi prenijeli učenicima jer ih pitaju. Potreba postoji definitvno, učenici trebaju učiti o tome. Istraživanja pokazuju da je cjelovita seksualna edukacija najbolja prevencija i maloljetničke trudnoće, spolnih bolesti itd.”

Martinović smatra da su pozitivnom stavu u društvu u Hrvatskoj najviše doprinijeli javni istupi LGBT osoba, poput supružnika Ive Šegote i Mladena Kožića.

“Imali smo javne istupe, obiteljska priča Kožić-Šegota mislim da je pridonijela tome. U Hrvatskoj je preko 1.000 ljudi sklopilo životno partnerstvo, imamo preko 500 parova vjenčanih u svim županijama u Hrvatskoj. Na mikrorazinama se mijenja svijest ljudi.”

N1

Na kraju zaključuje da Hrvatska doista ima jako dobar zakon koji se tiče istospolnih parova, no u praksi se to još uvijek uglavnom ne vidi:

“Na papiru imamo liberalni zakon, ali je pitanje kako se provodi u praksi. To je primjer Šegote i Kožića. Zakon je na papiru među boljima u ovom dijelu Europe, ali implementacija manjka.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!