VIDEO | Šegota i Kožić: “Pozivamo vjerske zajednice da promoviraju udomljavanje”

Vijesti 01. lip 202310:24 0 komentara

Istospolni par Mladen Kožić i Ivo Šegota, nominirani za udomitelje godine od strane stručnog tima Doma za djecu u Nazorovoj, nagradu na kraju nisu dobili.

Ali, u ovoj obitelji razočaranja nema jer povjerenstvo Ministarstva nije prepoznalo njih nego neke druge, jednako predane udomitelje.

“To su obitelji koje se godinama bave udomljavanjem, kroz njihove je obitelji prošlo desetine djece. Mi moramo još puno pure pojesti da se može s njima uspoređivati”, istaknuo je Mladen Kožić.

Njihovu borbu sa sustavom koji im sve do odluke Ustavnog suda nije želio priznati statust udomitelj – unatoč preporukama struke – pratila je cjelokupna javnost.

Mladen i Ivo već su tri godine ponosni udomitelji dvojice dječaka, s velikim teškoćama u razvoju.

“Teško je. Lagali bismo i mi i svaki drugi udomitelj kada bi rekli da nam je život “pjesma Havaja”. Ali naša je najveća nagrada kad vidiš da te male, ranjene duše rastu i jačaju, i dobivaju štit, snagu i vještine koje su im potrebne”, dodao je Kožić.

Ovaj se par udomitelja nada da će njihova primjer i priča potaknuti i druge obitelji da razmisle o udomljavanju.

“Pozvao bih Crkvu, i katoličku i pravoslavnu, islamsku zajednicu, židovsku, da pozovu svoje članove na udomljavanje. Vjernici su dobri ljudi, neka ih potaknu da udome djecu koja nas trebaju”, predložio je u intervjuu za N1 Newsnight udomitelj Ivo Šegota.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!