Epidemiolog iz Obrovca: “Zbog fekalija u vodi može doći do epidemije”

Vijesti 17. svi 202312:15 0 komentara
N1

Nabujala Zrmanja poplavila je Obrovac, ali kao da to nije bilo dovoljno, došlo je do miješanja te vode s fekalnim vodama i onečišćenjima pa građanima prijeti i opasnost od zaraze.

Srećom, civilni stožeri brzo su reagirali, uz pomoć stručnjaka koji su odmah došli na teren. Za N1 studio o situaciji na terenu govorio je epidemiolog Alen Medić.

“Praktički isti dan kad su počele priče s poplavavama kod Gračaca i Obrovca bili smo u kontaktu s njihovim civilnim stožerima i nakon povlačenja vode slijedi nam mehaničko čišćenje područja zato što je za očekivati da je kod isticanja voda iz rijeke, odnosno, velikih površina koje su bile preplavljene, došlo do miješanja te vode s fekalnim vodama i onečišćenjima… Zapravo, ne znamo je li došlo do toga, ali moramo napraviti inspekciju i sanaciju kako ne bi došlo do epidemije. Poslali smo u tu svrhu civilnim stožerima standardnu proceduru da obavijeste stanovnike o tome kako se ponašati i zaštititi. Bitno je što prije vratiti ljude u normalu i da počnu živjeti kao dosad.”

Sreća u nesreći je da se vodstaj Zrmanje smirio i da najgore prolazi. No, onečišćenje i mogućnost zaraze sad je realna opasnost.

“Ne znamo koliko su se spojila voda iz rijeke s fekalnim vodama i onečišćenjima, osobito kad su u pitanju septičke jame, kojih ima na ovom području mnogo. Ali, opasnosti nema ako se ne pije ta voda. Zato nam je bitno da se ljudi ponašaju u skladu s uputama koje smo im dali”, upozorava epidemiolog Medić.

Problematično je i što se to dogodilo u školama i vrtićima.

“Već smo bili u školu, napravljeno je mehaničko čišćenje i uslijedit će protuepidemijska dezinfekcija”, kazao je Medić pa se osvrnuo na navodno curenje lož u lja u osnovnoj školi:

“S tom situacijom nisam upoznat, ali to je mehaničko onečišćenje i ako netko iz redova civilne zaštite ima tu informaciju, vjerujem da se već reagirali.”

Najgore je prošlo, oborine će se kroz naredna dva dana umiriti i voda će se povući, ali nastala šteta sanirat će se još jedno duže vrijeme…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!