Epidemiologinja HZJZ-a o cijepljenju preko reda: Mislim da su to izuzeci

Vijesti 14. velj 202121:17 1 komentar
koronavirus, covid-19, cjepivo, cijepljenje,
Milan Sabic/PIXSELL, Ilustracija

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović za RTL je komentirala brojna otvorena pitanja vezana uz koronavirus i cijepljenje.

“Preko vikenda smo napravili jedan protokol koji samo rekapitulira sve što smo trebali učiniti. E sad, ta doza viška, zapravo se radi o neplaniranoj dozi koja je iskorištena kada osoba kojoj je bila namijenjena, nije došla na cijepljenje pa kako to iskoristiti. Mi planiramo cijepljenje u odnosu na količinu raspoloženog cjepiva. Prema broju doza se radi raspored osoba prema prioritetnoj kategoriji”, rekla je Goranka Petrović za RTL Danas.

Na pitanje može li se sada dogoditi da se netko cijepi preko reda, kaže:

VEZANE VIJESTI

“Ne, u slučaju da se ponovi ova situacija, da postoji jedna rezervna lista i da se pozovu osobe koje su u istoj prioritetnoj kategoriji.”

Petrović je ustvrdila da će se već sutra cijepiti po ovom protokolu. Prošlo je 50 dana od kad je cjepivo stiglo u Hrvatsku. Je li se protokol trebao donijeti ranije?

“Mislimo da se tako i postupa, da se cijepljenje planira pažljivo. Mi imamo liste. Ima puno pacijenata i građana koji su se prijavili za cijepljenje i mislim da se u velikoj većini provodi cijepljenje koje bi trebalo. Mislim da je ovo čemu svjedočimo posljednjih dana izuzetak”, rekla je.

“Mislim da je dobro da se naprave povremene inspekcije da se iznimke smanje na minimum. U protokolu piše da se u registru mora jasno navesti što se i kako događa kada se istupi od protokola.”, dodala je.

Epidemiolog Kaić je rekao “neka mi pošalju mail da se dođu cijepiti u ponedjeljak”. Na pitanje je li ona imala takvih slučajeva, odgovara:

“Jako puno. Naša ambulanta radi smanjenim kapacitetom. Sve su to ljudi iz prioritetnih skupina. Neke smo naručili, neke smo uputili da se jave svom liječniku.”

Govoreći o djeci, Petrović je rekla:

“Djeca ne pripadaju rizičnoj skupini. Ali znate da imamo i neke smrtne ishode mlađih osoba. To je dobro da se djeca cijepe, ne samo zbog kroničnih bolesti, već i znate da djeca starija od 10 godina mogu biti značajni prenosioci virusa.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare