Epidemiologinja HZJZ-a o cijepljenju preko reda: To je da ne bacimo cjepivo

Vijesti 13. velj 202110:14 > 13:12 1 komentar
Dijana Mayer
N1

Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), gostovala je u Novom danu gdje je govorila o cijepljenju protiv koronavirusa, a osvrnula se i na nedavno otkrivene slučajeve o cijepljenju preko reda.

“Počeli smo cijepiti 27.12. i do danas smo potrošili 72% doza od dobivenih od planiranih doza. Cijepili smo prema planu i programu cijepljenja. Prvo su cijepljeni zdravstveni radnici i štićenici i djelatnici domova za starije osobe. Ako gledamo postotke cijepljenih i udo utrošenih doza prema tim skupinama, za zdravstvo je potrošeno 37%, za domove 28%. Kad se pisao plan i program, nismo mogli predvidjeti potres. Potres je nešto što nas je zadesilo i tada smo u Sisačko-moslavačkoj županiji cijepili i civile i žurne službe. Taj postotak je oko 4%”, rekla je Mayer.

VEZANE VIJESTI

Pojasnila je da bočica Pfizerovog cjepiva nakon odmrzavanja u frižideru može stajati pet dana dok se ne razrijedi fiziološkom otopinom.

“Kad je otvorite i razrijedite s fiziološkom otopinom, takva ista bočica na sobnoj temperaturi može stajati dva sata, a u frižideru šest sati”, pojasnila je Mayer.

Što s neiskorištenim cjepivom?

Komentirala je i što se može napraviti u situaciji kada ostane neiskorištenih doza.

“Od početka postoje upute, postoje protokoli, a postoji zdrav razum. Treba li tu dozu baciti ili iskoristiti za nekog drugog starijeg bolesnika, za nekog tko ne mora biti štićenik doma? Uvijek neke iznimke postoje. To se ne dešava, ili se desi vrlo rijetko”, kazala je Mayer i rekla da je sigurno postojao neki razlog.

Što se tiče cijepljenja preko reda, Mayer je kazala: “Sve se može provjeriti, pacijent dobije i potvrdu o cijepljenju.”

Osvrnula se na dosadašnje iznimne situacije u kojima su se određene osobe cijepile preko reda.

“To je bio razlog samo da se to cjepivo potroši, da ne bacimo cjepivo”, rekla je Mayer.

Dodala je da su u registru cijepljenih navedeni svi potrebni podaci, a između ostalog i ustanova u kojoj se osoba cijepila.

“Ima ustanova, a onda se u toj ustanovi lako dođe do liječnika dođe do onog tko je cijepio. Prema mjestu cijepljenja se točno zna tko je cijepio, koje su ekipe išle na terenu, tko je taj dan radio”, kazala je Mayer.

Britanski soj koronavirusa

Komentirala je i cjepivo AstraZeneca, dodajući da je sigurno, odnosno da su sva cjepiva koja su trenutno dostupna u Hrvatskoj sigurna i da su prošla stroge kontrole EMA-e i HALMED-a.

“Ne mogu birati, radi se prema indikacijama i kako koje cjepivo dolazi”, poručila je.

Mayer se osvrnula i na tzv. britanski soj koronavirusa koji je sada prisutan i u Hrvatskoj.

“Razlike u simptomima u kliničkoj slici nema za sada, jedino znamo da se virus brže širi. Za sada u Hrvatskoj imamo 11 visoko suspektnih slučajeva da su se zarazili britanskim sojem”, pojasnila je Mayer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare