Epidemiologinja Mayer: Od popisivača će se tražiti covid potvrde

Vijesti 14. ruj 202111:00 > 12:52 4 komentara

Epidemiologinja Dijana Mayer iz HZJZ-a gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je govorila o uvođenju covid potvrda u zdravstveni sustav. Osvrnula se na popis stanovništva te je otkrila i što popisivači moraju zadovoljiti po pitanju mjera.

Na početku je komentirala situaciju u školi u Zagorju gdje roditelji jednog učenika ne pristaju da on nosi masku u školu, pa danas sjede prted ulazom s njim.

“To se ne može tolerirati!”

VEZANA VIJEST

“To je nedopustivo, svinjarija. Prošle godine su maske bile preporučene za cijelu nastavu od 5. do 8. razreda. Ove godine smo napravili drastičan rez i popustili mjere, maske se nose u školama u hodniku, od ulaza do učionice. Raditi ovakve performanse za masku koja se nosi 3-5 minuta… Za tako malo vremena imati tolike neugodnosti je zaista nedopustivo, to se ne može tolerirati”, kazala je Mayer.

Dodala je da imamo najlabavije mjere te da je cilj da se nastava održava uživo, a ne online.”Uvijek idemo na dobrobit djece i nastavnika.”, kazala je.

Covid potvrde za popisivače?

Govoreći o popisivačima koji će ulaziti u domove popisati građane u sklopu Popisa stanovništva, Mayjer kaže:

“Popisivači će dolaziti starijim osobama, u kućama, zadržavat će oko 30 minuta. Razgovara se intenzivno da će popisivači morati imati covid potvrde. Vrlo vjerojatno će morati imati covid potvrde”, naglasila je epidemiologinja.

“Tražit će se covid potvrde od popisivača jer će se duže vrijeme zadržavati i kod starijih u kućama”, dodala je.

Govorila je i o uvođenju covid potvrda u zdravstveni sustav, navodeći da će svaki zdravstveni djelatnik potvrdu moći dobiti ako je cijepljen ili je prebolio bolest ili se testira.

“Inat i prkos nisu dobrodošli u zdravstvenom sustavu”

“Idemo prema tome da se velika većina zdravstvenih djelatnika, svi koji rade u zdravstvenom sustavu ili moraju cijepiti, ne moraju se cijepiti, ali ako su preboljeli bolest unutar 270 dana ili će se testirati i dobit će covid potvrde”, navela je Mayer.

VEZANA VIJEST

Rekla je da će testiranje na početku ići na trošak ustanova.

“Nema zdravstvenog radnika koji nije čuo o svim doborobitima cjepiva. Zašto se ljudi ne žele cijepiti? Mislim da je to njihova osobna odgovornost, ali inat i prkos nisu nigdje dobrodošli, a pogotovo u zdravstvenom sustavu”, istaknula je Mayer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare