Epidemiologinja o J&J cjepivu: Ne znamo ni termine ni količine za prvu isporuku

Vijesti 11. ožu 202119:50 > 22:47 0 komentara
cjepivo, Johnson&Johnson, koronavirus, covid-19
Michael Ciaglo/Getty Images/AFP

O četvrtom odobrenom cjepivu u EU za Dnevnik Nove TV govorila je epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović.

Radi se o cjepivu tvrtke Johnson&Johnson koje se dobiva u jednoj dozi, piše Dnevnik.

Epidemiologinja kaže kako se radi o jako dobrom cjepivu: “Učinkovitost je oko 65 posto, ali ta učinkovitost raste što se tiče sprečavanja teških oblika bolesti”, rekla je i istaknula kako je ono rađeno u vremenu kad su već došle nove varijante koje su zaraznije i pokazalo se da štiti i protiv njih.

Još uvijek se ne zna kada bi ovo cjepivo trebalo stići u Hrvatsku.

“Na razini EU-a smo imali plan da će stići po odobrenju, već u travnju, ali nemamo konkretne termine ni količine za prvu isporuku”, kazala je.

Petrović je komentirala i situaciju s AstraZenecinim cjepivom. Naime, više europskih zemalja obustavilo je cijepljenje njime. Naglasila je kako je EMA ranije u četvrtak objavila preliminarnu ocjenu da nema uzročno-posljedične veze cjepiva i smrti pacijenta u Austriji.

“Sva ograničenja koja jesu po državama bile su prije nego je EMA donijela svoje mišljenje”, izjavila je. Za rusko cjepivo Sputnjik V također je kazala da je jako dobro cjepivo, ali kada se ide u postupak odobravanja gledaju se drugi elementi ne samo djelotvornost, a EMA zasad nema dovoljno podataka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!