Europski tužitelji objavili izvješće: Hrvatska pod drugom najvećom istragom

Vijesti 01. ožu 202309:19 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je godišnje izvješće o svom radu po zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Ured europskog javnog tužitelja otvorio je lani u Hrvatskoj 23 postupka zbog sumnji u malverzacije s EU novcem teške 313.6 milijuna eura, navodi se u izvješću.

EPPO

Radi se uglavnom o istragama zlouporabe sredstava iz EU fondova i državnog proračuna, manipulacija tijekom javne nabave i korupcije. U izvješću se navodi kako je podignuto osam optužnica, a sudovi su donijeli šest pravomoćnih presuda. Prema nalogu EPPO-a, tijekom 2022. blokirana je imovina u vrijednosti od oko 400 tisuća eura.

EPPO navodi i dva slučaja u kojima se provode prekogranične istrage.

Hrvatska je obuhvaćena i najvećom istragom pokrenutom nakon operacije Admiral, u kojoj se sumnja na štetu veću od 2.2 milijarde eura kroz utaju PDV-a.

U izvještaju je navedeno da se vodi šest postupaka u Hrvatskoj zbog zloupotrebe sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Još sedam ih se povezuje s novcem namijenjenim regionalnom razvoju. Dva slučaja odnose se na sredstva iz kohezijskog fonda, jedan na sredstva namijenjena za obnovu i otpornost, dok se jedan odnosi na novac za digitalizaciju, mobilnost i energetiku.

Lani je Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj dobio četiri prijave od tijela Europske unije, 17 od građana i 29 od nacionalnih tijela. Jedan postupak pokrenut je po službenoj dužnosti, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare