Pogledajte kako izgleda vila Kovač koju jako vole hrvatski dužnosnici

Vijesti 11. velj 202219:50 > 20:27 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić pokušao je uređenje državnog stana kojeg koristi izjednačiti s adaptacijom državne vile na Hvaru u kojoj ljetuje predsjednik Zoran Milanović. No, ovaj ga je oštro demantirao, ispostavilo se da Milanović nikad nije tražio adaptaciju. A kako izgleda vila Kovač koju vole mnogi dužnosnici od Bakarića u socijalizmu do Mesića i Milanovića u demokratskoj Hrvatskoj provjerio je Božidar Lončar.

Riječ je o luksuznom jednokatnom izdanju na više od 360 kvadratnih metara. Popularno je nazvana Bakarićevom vilom te su u njoj boravili mnogi politički dužnosnici, između ostalog bivši predsjednik Mesić te Zoran Milanović u funkciji premijera i predsjednika. Hvaranima ovakva eksponiratnost ne smeta.

“Mislim da su to njihova interna prepucavanja i da od njih nema nikakvih smisla. Rezultat toga svega je nula, nikakav učinak.”

“To je prije bila Bakarića vila. Tu su uvijek dolazili predsjednici različitih država. Kad dođe novi, on to uredi. A ove interne probleme neka riješavaju sami između sebe.”

Ovo luksuzno zdanje je renovirano u dva navrata od strane Državnih nekretnina, a vrijednost radova je oko 220.000 tisuća kuna. Nakon što je Milanović demantirao Banožićeve optužbe da je vila preuređena na njegov zahtjev, saborska oporba danas žestoka.

Osim Predsjednika, pristup vili imaju i predsjednici Sabora, Vlade, Ustavnog i Vrhovnog suda te glavni državni odvjetnik. No, gradonačelnik Hvara Rikardo Novak kaže da je koristi samo Milanović.

vezane vijesti

“Nisam nikoga vidio do sada. Znam samo da je bivši predsjednik Mesić volio dolaziti tamo često, jednom je došao i jedan privremeni premijer. Kako oni raspolažu s tom vilom, tko ima pravo na tu vilu, tko tamo boravi, ja stvarno ne znam, kaže Novak.

Vilu semože unajmiti i za privatne svrhe, no za razliku od državnih dunosnika oni koji se odluče na to će to zadovoljstvo morati platiti oko 15.000 kuna po noćenju. Iz Grada poručuju kako je riječ o rezidenciji nad kojom oni nemaju ingerenciju.

“Da li je vila sigurna nakon 50 godina, zasigurno nije, takvim je objektima potrebna renovacija. Ja uopće ne znam kako ta vila izgleda iznutra, bio sam jednom u dvorani gdje smo si sjeli i to je to što ja znam o tome”, kaže Novak.

Vila je danas povijesni primjer nekoć važnih političkih okupljanja. No, iz muzeju ističu ona bi se mogla upotrijebiti u bolje svrhe

“Ne u svrhu turističkih kapaciteta kojih ionako ima i previše. Mi pričamo o tome da bi se ta kuća mogla upotrijebiti kao recimo, dom za starije I nemoćne osobe”, kaže ravnateljica Muzeja hvarske baštine, Nives Tomasović.

Hvarani oko ovog spora nisu puno dirnuti. Oni smatraju kako je Hvar već odavno pozicioniran kao top destinacija

“Nema tu ničega lošeg i neće nikome naškoditi.”

“Nema tu što biti negativno. Ne razumijem, ne znam gdje bi tu trebao biti problem.”

“To je njihova imovina i njihovi odnosi.”

S obzirom, na rasplet događaja uopće nas neće čuditi ako će predsjednik Republike i ovog ljeta pobjedonosno doći u vilu Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!