FER-ovci osmislili poseban uređaj koji će svakodnevno pomagati građanima

Vijesti 23. stu 202222:18 0 komentara
n1

Dok se Vlade diljem svijeta pokušavaju dogovoriti oko modela kojim bi se ublažila inflacija i energetska kriza, ekipa sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva osmislila je zanimljivo rješenje za potrošače i poduzetnike.

Riječ je o posebnom uređaju kojim bi se građanima pomoglo u uštedi električne energije, a kako on funkcionira provjerila je naša Nataša Vidaković.

Entuzijastični doktorandi zagrebačkog FER-a imaju magičan recept za uštedu električne energije. Ovaj maleni uređaj potrošačima pomaže uštedjeti i smanjiti račune za struju i do 20%.

“Postoje slični uređaji, oni se više-manje fokusiraju na mjerenje potrošnje, na nekakvo prikazivanje grafova, ali zapravo ne postoji uvid u potrošnju u smislu što se sve može učiniti da se zapravo uštedi na računu za struju, rekao je Alen Hrga, suosnivač startup tvrtke Green Energy Pal.

Poznato je da u kućanstvima najviše troše strujne grijalice, a kod poduzetnika svi uređaji s motorom za pogon.

A evo i kako stvar radi zapravo i u praksi. Enpulse funkcionira kao digitalni energetski konzultant kojeg instalirate u glavnu razvodnu kutiju i pomoću senzora on zapravo prikuplja podatke. Zatim te podatke šalje u Cloud.

“Zatim možemo vidjeti podatke na bilo kojem uređaju – mobitelu ili laptopu. On analizira vašu mjesečnu potrošnju, mjeri koliko vam koji uređaj troši električne energije i onda Vam pomaže da smanjite trošak električne energije”, rekao je Ivan Sudić, suosnivač startup tvrtke Green Energy Pal.

Ideju su dobili su prije dvije godine pa su tako jedni od rijetkih kojima je energetska kriza pomogla u razvoju. No, pri tom su morali uložiti i vlastiti novac.

“Ulagali smo kontinuirano, to su bila naša osobna sredstva, a najviše smo uložili zapravo vrijeme, ali otprilike kada pričamo o iznosima bilo je oko 5 tisuća eura, kaže Alen Hrga.

VEZANA VIJEST

Potencijal ovog startupa prepoznat je i izvan Hrvatske…

Pobjednik ovogodišnjeg BASF Innovation Hub-a 2022. Adriatic natjecanja bio je upravo Green Energy Pal, a stigli su i do finala na svjetskom natjecanju kao jedno od šest najboljih rješenja u području održivog razvoja u srednjoj i istočnoj Europi. Nadaju se proizvod proširiti i na inozemno tržište, a za daljnji razvoj potrebne su im dvije stvari.

“To su korisnici, prije svega zato što želimo prodrijeti u svako kućanstvo, srednje i malo poduzetništvo, a isto tako naš proizvod, naša platforma počiva na umjetnoj inteligenciji koja se hrani podacima, uči od podataka pa što više korisnika – to više podataka. Drugo su novci, naravno, oni pokreću nove stvari u svijetu pa tako i nama trebaju kako bi što prije ovaj proizvod skalirali na veću razinu, rekao je Domagoj Badanjak, također suosnivač startupa Green Energy Pal.

Enpulse će nastaviti i dalje razvijati, a moguće ga je naručiti na njihovoj stranici. Osim veće uštede, planiraju korisnicima u budućnosti omogućiti i uvid u ispravnost te kvalitetu uređaja, pa čak i upravljanje njima na daljinu zbog, prvenstveno, sigurnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!