Filipović: 96% članova HGK više ne plaća članarinu

Vijesti 17. sij 202314:27 1 komentar
N1

Ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je u utorak tijekom saborskog aktualnog prijepodneva da Vlada u ovoj godini planira rasteretiti hrvatske poduzetnike za dodatnih 133 milijuna eura parafiskalnih nameta.

„Vlada razmišlja što više rasteretiti hrvatske poduzetnika pa tako u ovoj godini planiramo rasteretiti hrvatske poduzetnike za skoro 133 milijuna eura ukidanjem parafiskalnih nameta kako bi imali više novca za investicije i kreiranje dodane vrijednosti”, najavio je ministar nakon upita Darija Hrebaka (HSLS) o funkcioniranju Hrvatske gospodarske komore nakon ukidanja obvezne članarine.

Kada je riječ o HGK, kazao je Davor Filipović, nakon novog zakona komora se reorganizirala, smanjen je broj zaposlenika sa 600 na 291, 96 posto članova komore više ne plaća članarinu i samim tim se više orijentirala na pružanje usluga na tržištu kako bi povećala vlastite prihode.

Veći broj usluga pruža sada digitalizirano s posebnim naglaskom na internacionalizaciju poslovanja, te organiziranje posjeta svjetskim i europskim sajmovima, dodao je.

Butković: Nastavak modernizacije hrvatskih željeznica

Na upit Pere Ćosića (HDZ) ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da se nastavlja modernizacija hrvatskih željeznica, da je u proteklim godinama obnovljen vozni park s 15 novih vlakova a još se 21 novih nabavlja u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ističe da je potpisan ugovor za dva baterijska vlaka koji će se koristiti na neelektrificiranim prugama „Do kraja 2025. obnovili bismo 70 posto voznog parka HŽ putničkog prijevoza, a paralelno će se modernizirati i graditi pruge”, najavio je.

Ministar obrane Mario Banožić najavio je pak daljnja ulagana u hrvatsku vojsku, te izrazio žaljenje što nije prošla odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. „Ta misija znači puno za Ukrajince, da imaju potporu članica EU i NATO-a”, kazao je i najavio da će Hrvatska vojska do kraja tjedan predati svoje pozicije koje su trebale imati na zapovjednoj stožernoj razini u Bruxellesu i Poljskoj.

Aktualno prijepodneva obilježile su i teške riječi, svađe i uvrede.

Peović nazvala vladu ‘kvislinškom’; Plenković pitao za koga ona radi

Katarina Peović (RF) ponovo je nazvala vladu kvislinškom te ustvrdila da se zakonom o pomorskom dobru želi omogući „stranim tajkunima da se ne miješaju s domaćom sirotinjom” pitajući je li to prava cijena za šengen. Premijer Andrej Plenković poručio joj je da svoje neistinite komentare može „objesiti mačku o rep” dodavši kako je pravo pitanje za koga ona radi.

Majda Burić (HDZ) poručila je Peović da ima ‘rusoljubno’ i ‘srboljubno’ srce te je optužila da je fizički napala svog partnera i skriva se iza zastupničkog imuniteta. „To su sulude konstrukcije desnih opasnih medija”, odgovorila je Peović.

Urša Raukar Gamulin i Sandra Benčić iz Kluba zeleno lijevog bloka zatražile su pak od predsjednika Sabora da ih zaštiti od uvreda premijera i uvede reda.

To je politička borba, oporba proziva vladajuće i obrnuto, poručio im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

„Imajmo jednake kriterije, kada se grubo govori prema vladi, ministrima i vladajućoj većini i stranci normalno je da će i oni odgovoriti na isti način”, kazao je Jandroković ocijenivši da je oporba strašno osjetljiva kada joj se vrati na isti način.

Ne sporeći da su ulazak u eurozonu i šengen veliki uspjeh, Sabina Glasovac (SDP) ustvrdila je međutim da je ostavio građanima „gorak okus” zbog poskupljenja pitajući premijera Andreja Plenkovića je li mu neugodno zbog “grijeha propusta”.

„Da, članstvo u eurozoni i šengenu je veliki uspjeh Hrvatske i naše Vlade, a vi tome niste pridonijeli baš ništa, ni prstom se nije mrdnulo za vrijeme vaše vlade”, odgovorio joj je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare