Filipović i Tomašević: Zagreb i Rijeka imaju mnogo točaka koje ih spajaju

Vijesti 22. lis 202215:10 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Zagreb i Rijeka imaju mnogo točaka koje ih spajaju i zato je važna suradnja dvaju gradova, ocijenili su u subotu riječki gradonačelnik Marko Filipović i zagrebački Tomislava Tomaševića na sastanku u Rijeci.

Filipović je nakon sastanka izvijestio da su se dotakli mnogih tema koje muče građane, prvenstveno cijena energenata, struje i plina i svega što iz toga proizlazi. “Živimo u neizvjesnom vremenu, koje se reflektira na gradove”, istaknuo je.

Govorili smo o pitanju priuštivog stanovanja, te istaknuli da u Rijeci želio pokušati pronaći način u suradnji s privatnim partnerima, kako omogućiti prije svega priuštiv najam stana mladim obiteljima. Program POS-a pri tome nije dovoljan za sve potrebe, rekso je riječki gradonačelnik.

VEZANE VIJESTI

Nastojat ćemo pronaći zajednički jezik s resornim ministarstvima i tijelima kako bi se pronašlo rješenje priuštivog stanovanja za mlade, dodao je Filipović.

Razgovaralo se i o problemu nedostatnih mjesta u dječjim vrtićima te su uspoređeni riječki i zagrebački modeli građanskih odgoja u osnovnim i srednjim školama. Predstavili smo i novi riječki model zbrinjavanja otpada, istaknuo je riječki gradonačelnik.

Filipović je dodao kako je i dalje aktualno pitanje migrantske krize, te je održan sastanak mjerodavnih ustanova i tijela u Rijeci na kojem su dogovoreni konkretni načini pomoći migrantima koji prolaze kroz grad.

Tomislav Tomašević je ustvrdio da “Rijeka i Zagreb imaju progresivnu vlast i da neke progresivne ideje i inicijative kreću upravo iz ovih gradova. Jako je bitno da dva grada imaju dobru suradnju i koordinaciju”, dodao je.

Govoreći o pitanju ‘priuštivog stanovanja’, Tomašević je ustvrdio da je tržište najma ‘prilično neregulirano’, a istodobno da je ‘neadekvatan porezni sustav’. Kaže kako su i mjere APN-a neadekvatne, i dovode, zbog svoje periodičnosti, do povećanja cijena stanova.

To sve nas potiče na međusobnu suradnju gradova i ispitujemo različite modele kako da uđemo u takve projekte, dodao je zagrebački gradonačelnik.

O prosvjedu odgojitelja

Upitani da komentiraju prosvjed odgojitelja u Zagrebu, Filipović je rekao da se u Rijeci trude pronaći u proračunu mogućnosti da odgovore na zahtjeve odgojitelja. U gradskom proračunu za sljedeću godinu je predviđeno povećanje za materijalna prava zaposlenih u vrtićima za više od 6,5 milijuna kuna, dodao je.

Tomašević je ustvrdio da se desetljećima krši državni pedagoški standard. “To smo počeli rješavati kad smo preuzeli upravljanje gradom. Grade se tri vrtića,  a planirana je gradnja još 15-ta. “Za to je potrebno naći izvore za vlastiti udio, a u tom smjeru je išla i revizija odluke o roditeljima odgajateljima”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!