Fond za zaštitu okoliša na Korčuli organizira uklanjanje automobilskih olupina

Vijesti 18. ožu 202115:37 0 komentara
Pixabay

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u petak će na otoku Korčuli organizirati uklanjanje 64 automobilske olupine iz prirode, a to će biti i početak akcije koja će se do ljeta provesti i na drugim otocima i parkovima prirode, najavio je u četvrtak taj fond.

Automobilske olupine uglavnom su u prirodi na području općine Vele Luke (60) i grada Korčule (4), a s obzirom na to da je dio njih na nepristupačnom terenu, u akciji će sudjelovati i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Početak akcije je u 11,30 sati na lokaciji reciklažnog dvorišta u Veloj Luci, nakon čega se odlazi na Pupnat, gdje će HGSS automobilske olupine izvlačiti iz provalije.

Osim uklanjanja otpada iz prirode, cilj akcije je potaknuti građane da stare automobile kojima se više ne koriste predaju ovlaštenom sakupljaču, koji će se za njih pobrinuti na ekološki propisan način, poručuju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najavljuju da će slične akcije do ljeta organizirati i na drugim otocima i u parkovima prirode.

“Iako je u Hrvatskoj od 2007. godine preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirano skupljanje starih automobila, još postoji određeni broj divljih odlagališta na kojima su nepropisno odbačena stara, neispravna vozila”, ističe Fond.

U Hrvatskoj se stari automobili sustavno zbrinjavaju preko Fonda za zaštitu okoliša. Svi građani koji imaju stari automobil mogu ga predati ovlaštenom sakupljaču te dobiti jednu kunu po kilogramu predanog automobila. Tako je dosad već zbrinuto oko 390.000 starih vozila, ističe taj fond.

No, unatoč tome, dio automobilskih olupina nesavjesni pojedinci još nepropisno ostavljaju u prirodi. Kako bi se zbrinulo što više takvih olupina, posebno na otocima i u parkovima prirode, Fond je prošle godine objavio javni poziv na koji su se mogle javiti otočke jedinice lokalne samouprave i javne ustanove parkova prirode. Ukupno su prijavili više od 200 olupina na Cresu, Drveniku velikom, Hvaru, Korčuli, Premudi, Rabu, Visu i Lastovu te u parkovima prirode Velebit, Žumberak Samoborsko Gorje i Vransko jezero.

Cijela akcija koja će se provesti do ljeta počinje sutra uklanjanjem 64 automobilske olupine na otoku Korčuli – 60 na području Vele Luke i četiri na području Korčule, priopćio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!