FOTO / Nova riba pojavila se u Jadranu, stručnjak upozorio: “Nije jestiva!”

Vijesti 16. velj 202416:31 0 komentara

Kod Šipana je danas ulovljena nepoznata riba dugačka 20 cm, čiji su ulov ribari prijavili Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Primjerak još nije analiziran, no upitali smo za mišljenje dr. Branka Dragičevića, višeg znanstvenog suradnika laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

“Iako još nismo analizirali primjerak (u kontaktu smo s ribarom), poprilično smo sigurni da se radi o vrsti Tetragonurus cuvieri. Ista je već ranije zabilježena u Jadranu no samo na području Albanije, a ovo je po prvi puta da je bilježimo i u hrvatskim vodama. Radi se o vrsti koja je rasprostranjena u toplim i umjerenim područjima svih svjetskih oceana, a isto tako i u Sredozemnom moru gdje se smatra vrlo rijetkom. O njenoj biologiji se ne zna mnogo, ali zna se da joj ishranu čine želatinozni organizmi poput meduza, rebraša i plaštenjaka u čemu joj pomaže posebno prilagođen usni aparat sa zubalom za hvatanje želatinoznog plijena. Riba se smatra nejestivom. Dosegne dužinu od otprilike 70 cm, a primjerak ulovljen kod nas je bio dug oko 20 cm”, rekao nam je dr. Dragičević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!