Gdje radi supruga ravnatelja?: KoHOM upozorio na jedan detalj u slučaju Bressan

Vijesti 31. srp 202310:22 2 komentara
Lovro Domitrovic/PIXSELL

Liječnik obiteljske medicine iz Rijeke, Leonardo Bressan, izjavio je u gostovanju u Novom danu da je zbog intervjua na N1 i statusa na Facebooku prijavljen od strane HZZO-a, ali i Državnog inspektorata.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorava da se ovakvim postupanjem prema Bressanu nastavlja pritisak zdravstvene administracije na obiteljske liječnike.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Posljednji slučaj odnosi se na riječkog liječnika Leonarda Bressana, kojega je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucijan Vukelić prijavio Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore i to zbog komentiranja „organizacije rada i postupanja HZZO-a“.

Doktor Bressan je 18. travnja 2023., želeći opisati s kakvim se administrativnim problemima suočavaju obiteljski doktori, a zbog čega im za pacijente ostaje manje vremena, na svom privatnom Facebooku prepričao nekoliko svojih radnih dana.

U tom kontekstu spomenuo je i pritisak HZZO-ovih kontrolora. Oni su inzistirali da dr. Bressan, bez obzira na pacijente u ordinaciji, odmah po njihovom zahtjevu žurno obavijesti 15 pacijenata (koji su na bolovanju) da se jave kontrolorima u prostorije Zavoda te da za svakog tog pacijenata otvori karton i pošalje ga u HZZO. Dr. Bressanu to nije bilo moguće napraviti isti dan zbog velikog broja pacijenata u ordinaciji te velikog broja mailova i poruka pacijenata na koje je po završetku rada morao odgovoriti.

S administrativnim je poslom završio tek u 21:40 kad je bilo kasno za zvati 15 pacijenata telefonom. Kartone je u HZZO poslao sutradan i zamolio kontrolore HZZO da sami nazovu pacijente jer zbog velike gužve u ordinaciji on to nije stigao.

KoHOM ističe da svaki građanin RH, pa tako i liječnici, sukladno Ustavu i drugim zakonima, imaju pravo javno komentirati rad institucija i ustanova jer je njihov rad financiran iz javnih izvora – i javan. Uostalom, KoHOM je više puta javno poslao priopćenje iz kojeg se vidi da obiteljski liječnici imaju veliki problem s, od HZZO-a, nametnutim im administrativnim opterećenjem, zbog čega najviše trpe pacijenti.

Stoga prijavu ravnatelja Vukelića protiv dr. Bressana smatramo grubim i opasnim pokušajem političkog pritiska te pokušajem ozakonjivanja verbalnog delikta jer je dr. Bressan uz lako provjerljive istinite činjenice, iznio i vlastiti vrijednosni sud. Pitamo se zbog čega ravnatelju javne ustanove HZZO, koji se i direktno i preko proračuna RH financira sredstvima građana, smeta to da njihov rad bude transparentan i javan?

Zanimljivo, isti dan kad je primio obavijest da je ravnatelj HZZO-a Vukelić protiv njega podnio prijavu zbog Facebook objave, dr. Bressan primio je i obavijest od Državnog inspektorata RH, koji je na temelju anonimne prijave i „neposrednog opažanja televizijskih emisija“ odlučio protiv njega podignuti prekršajnu prijavu.

Doktora Bressana terete da prije šest mjeseci – u javljanju uživo u televizijski program – nije nosio masku?! Riječ je o javljanju uživo za N1 televiziju, 21. siječnja 2023. u 10:48 u subotu, kada ordinacija nije radila i u njoj nije bilo niti je moglo biti pacijenata. Druga prijava odnosi se na javljanje uživo za RTL televiziju, 14. siječnja 2023. u 21:18, dakle u vrijeme kada je radno vrijeme bilo završeno, a u ordinaciji također nije bilo niti je moglo biti pacijenata.

Dr. Bressan je s novinarima razgovarao na propisanoj udaljenosti. Podsjećamo da su siječnju 2023. epidemiološke mjere počele popuštati i ne može se govoriti o tome da je dr. Bressan nekoga mogao ugroziti, a za što je optužen. Vjerojatno je slučajnost to da je pročelnica Državnog inspektorata Ureda Rijeka Marija Vukelić, supruga ravnatelja HZZO-a Lucijana Vukelića.

KoHOM smatra da bilo koje institucije i ustanove RH ne bi smjele djelovati pod političkim ili osobnim pritiscima pojedinaca. Nadalje, kad je riječ o HZZO-u, KoHOM drži da bi prioritet njihovog djelovanja trebala biti pravodobna zdravstvena usluga, zbrinjavanje pacijenata, dostupnost liječnika, dostupnost dijagnostike i lijekova, osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete i sigurnosti zdravstvene zaštite, administrativno rasterećenje obiteljskih doktora i osiguravanje dostatnih financija, a ne smišljanje kako dodatno opterećivati i zastrašivati liječnike, oduzimati im od plaće i oduzimati im vrijeme za pacijente”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare