Zbog ovog intervjua na N1 obiteljski liječnik prijavljen je inspekciji

Vijesti 31. srp 202310:00 8 komentara

Liječnik obiteljske medicine iz Rijeke, Leonardo Bressan, gostovao je u Novom danu gdje je progovorio o pritiscima koje na njega vrši Državni inspektorat (DIRH).

Bressan je u medijima kritizirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZO) zbog čega sada trpi pritiske na poslu. “Zadnja dva mjeseca rastu pritisci na svakog obiteljskog liječnika, a pogotovo na one koji imaju priliku javno progovoriti o nedostacima i onome što ne funkcionira. U petak sam dobio dva dopisa, s jedne strane je zapisnik DIRH-a i to od Sektora sanitarne inspekcije gdje je njihov kontrolor na temelju anonimne prijave išao pogledati neke emisije među kojima je bio jedan razgovor s vašim novinarom Rankom Stojancem gdje sam po njima prekršio Zakon o suzbijanju i širenju zaraznih bolesti jer sam u razgovoru u zatvorenoj ordinaciji na neradni dan razgovara na sigurnoj udaljenosti bez nošenja maske”, rekao je.

N1

“Očekivao sam negodovanje, ali ovo je direktan pokušaj ušutkivanja. Mislim da smo s ovim na opasnom putu. Drugi dopis je zamolba za očitovanje iz Hrvatske liječničke komore (HLK) povodom zahtjeva ravnatelja HZZO-a koji traži pokretanje disciplinskog postupka protiv mene zbog iznošenja vrijednosnih sudova na Facebooku gdje sam pokušao opisati kroz što prolazi obiteljski liječnik u svakodnevnom radu”, dodao je.

DIRH spominje prekršajnu prijavu. “Svaki građanin, pa tako i liječnici, imaju pravo javno komentirati rad institucija i ustanove koje su financirane javnim novcem i čiji rad mora biti javan. Ako govorite o negativnom pojavama onda to ne valja. Mislim da je ovo nekakav Putinov put kontrole javne riječi u smjeru Sjeverne Koreje. To je vrlo opasno”, smatra Bressan.

Kaže da svatko može pročitati njegovu objavu na Facebooku iz travnja ove godine, ali da u ovom zahtjevu HZZO-a piše da je takvo ponašanje nedopustivo jer “neprimjerenim rječnikom vrijeđam i prijetim radnicima Zavoda”.  “Neka netko nađe gdje sam ja to prijetio. To je bilo samo nabrajanje činjenica. Valjda imam pravo iznosiit neka svoja mišljenja”, rekao je.

Dodao je da je spreman na sve i da neće šutjeti. “Progovaranje o tome je uloga svakog građanina u Hrvatskoj”, tvrdi.

“Očito se javljaju ljudi koji poručuju – car je gol. Ako se u 2023. nešto ne pomakne onda ćemo prijeći točku bez povratak i nestanak sustava zdravstvene zaštite”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare