Gdje se u Europi najbolje govori engleski? Hrvati visoko na listi

Vijesti 28. pro 202313:26 1 komentar
Pexels

Nizozemska je ponovno zauzela prvo mjesto, ne samo u Europi, nego i u svijetu, a engleski odlično pričaju i Austrijanci - dok su Francuzi tek na 34. mjestu u Europi.

Engleski, tko zna engleski? Vjerovali ili ne, u nekima od najpopularnijih europskih turističkih destinacija nikako ne govore dobar engleski, a svi mi koji putujemo, nekako podrazumijevamo da se engleski manje-više zna.

Svake godine globalna obrazovna tvrtka Education First (EF) objavljuje najbolje (i najlošije) rangirane zemlje kada je u pitanju engleski jezik u nečem što se naziva Indeks znanja engleskog jezika (EPI). Analizirajući rezultate 2,2 milijuna odraslih koji su polagali EF-ove standardne testove engleskog, polaznici iz svake zemlje mogu osvojiti maksimalnih 800 bodova, prenosi Pun kufer.

Pa evo, kako izgledaju zadnji rezultati znanja engleskog diljem Starog kontinenta.

Baš kao i 2022., Nizozemska je ponovno zauzela prvo mjesto sa 647 bodova, ne samo u Europi, nego i u svijetu. Također među prvim zemljama koje se mogu pohvaliti “vrlo visokom stručnošću” bila je Austrija, koja je dospjela na 3. mjesto u svijetu (2. u Europi) sa 616 bodova. Između se ugurao – Singapur.

Nordijske zemlje Danska, Norveška i Švedska zauzele su sljedeća tri mjesta, a slijede ih Belgija, Portugal, Njemačka… Na 9. mjestu (11. u svijetu) u Europi po znanju engleskog našla se i Hrvatska, a TOP 10 zatvorila je Grčka.

Međutim, neka od najpopularnijih europskih turističkih odredišta imaju nešto lošije znanje engleskog jezika.

Francuska je pala na 43. mjesto u svijetu i 34. u Europi, s 531 bodom – tako da ispada kako glasine o slabijem znanju engleskog u Francuskoj nisu samo puste priče. S 535 bodova, Italija i Španjolska također su pale u kategoriju ‘umjerenog znanja’, dospjevši na zajedničko 35. mjesto u svijetu, odnosno 32. i 33. u Europi – slično njihovim pozicijama iz 2022. godine.

Zanimljivo je da su ih ove godine pobijedile Gruzija i Bjelorusija, na 32. i 33. mjestu na globalnoj razini. Ipak, u glavnim gradovima Francuske, Italije i Španjolske govori se solidan engleski, problem je dakle, pretežno u manjim mjestima.

Što se tiče najgorih, ako u europske zemlje ubrojimo Tursku i Azerbajdžan, tamo ćete se morati dobro pomučiti da vas jasno razumiju. Na svjetskoj rang listi, Turska je zauzela 66., a Azerbajdžanci 83. mjesto. Kad govorimo o cijelom planetu, najgore se engleskim služe u Demokratskoj Republici Kongo, koja je zauzela posljednje mjesto od 113 država koje su sudjelovale u ovom istraživanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare