Gdje završavaju oduzeti auti i zašto možete ostati bez svog limenog ljubimca?

Vijesti 08. tra 202307:00 > 07:08
Hrvoje Jelavic/PIXSELL / Zeljko Lukunic/PIXSELL

Osim lupanja po džepu, za teške prekršaje vozače se češće kažnjava i oduzimanjem njihovog limenog ljubimca. Zbog kojih prometnih grijeha možete ostati bez vozila, koliko je takvih slučajeva bilo i gdje oduzeta vozila završavaju?

Da ovaj oblik kazne i nije tako rijedak slučaj potvrđuju redoviti policijski bilteni, ali i službena sudska statistika. Prema podacima prekršajnih sudova koje nam je MUP dostavio, od 1. kolovoza 2019. do 31. prosinca 2022. godine trajno su oduzeta ukupno 72 vozila.

Kako do toga dođe? Za početak, ne ide po istom principu po kojem dobijete, recimo, kaznu za nevezanje pojasa. Dakle, policajac vam ne napiše na licu mjestu da trajno ostajete bez vozila, a potom odmah to i izvrši. Ako počinite jedan od uvjeta za koji je propisana takva kazna, vozaču se privremeno oduzima vozilo na mjestu počinjenja prekršaja, ali za odluku o trajnom oduzimanju potrebna je sudska odluka. Sud je potom dužan odluku o prekršaju i postupanju s privremeno oduzetim vozilom donijeti u roku od 15 dana.

Sudska odluka donosi se na temelju Prekršajnog zakona koji se zapravo ne tiče isključivo prometa i vozila nego općenito propisuje da mogu biti oduzeta sva sredstva ako su bila “namijenjena ili uporabljena za počinjenje prekršaja ili su nastali njegovim počinjenjem te ako postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja”.

Razlozi za oduzimanjem vozila

Važno je napomenuti da je preduvjet za odluku o oduzimanju vozila da je osoba već najmanje dva puta pravomoćno kažnjena za jedan od prekršaja koje navodimo u nastavku.

Dakle, policija privremeno oduzima vozilo, a potom sud odlučuje o daljnjoj sudbini, ako vozač koji vozi u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila.

Isto je propisano i za vozača koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene, vozača koji prođe kroz crveno svjetlo na semaforu bez smanjenja brzine ili uz povećavanje brzine, kao i ako se ne zaustavi vozilom na dva ili više znakova crvenog svjetla.

Nadalje, ista kazna predviđena je i za odbijanje testiranja na alkohol, drogu ili određene lijekove te odbijanje odlaska na liječnički pregled i uzimanje krvi i urina radi analize.

Oduzimanje prijeti i vozaču i instruktoru vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg ili ako su pod utjecajem droga ili lijekova, vozaču motornog vozila i instruktoru vožnje koji odbije podvrgnuti se ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina, kao i osobi koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Bez vozila može ostati i vozač kojemu je vozačka dozvola oduzeta, ili je isključen iz prometa, ili mu je izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole, ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Isto vrijedi i za vozača koji upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti rješenja o ukidanju i oduzimanju vozačke te rješenja kojim je određeno da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine.

Gdje završava automobil nakon oduzimanja?

Nakon što sud odluči da se vozilo trajno oduzima, područni ured Porezne uprave, na čijem se području nalazi prekršajno tijelo koje je donijelo pravomoćnu odluku, nadležan je za daljnje postupanje s tim vozilom.

Oduzeto vozilo se prodaje, a sredstva ostvarena prodajom, umanjena za troškove postupka, idu u državni proračun Republike Hrvatske.

Ako se postupak prodaje nije uspio provesti i ako je to u javnom interesu, oduzeto vozilo može se besplatno dodijeliti tijelima državne vlasti, ako je to vozilo pogodno za obavljanje njihove djelatnosti ili gradovima i županijama, pravnim osobama koje imaju javne ovlasti i neprofitnim organizacijama koje obavljaju odgovarajuću djelatnost ako je vozilo pogodno za obavljanje humanitarne, socijalne, druge društvene ili općekorisne djelatnosti. Ako se oduzeto vozilo ne proda ili ne dodijeli besplatno, uništit će se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.